Is vreemdgaan het einde van je relatie?

Marie Jose | woensdag 11 maart 2020

Vreemdgaan, het lijkt wel of iedereen het doet behalve wij, denk ik… hoop ik! Als ik de spotjes van Second Love moet geloven is het doodnormaal om buiten de deur te eten. Toch is het in onze maatschappij de norm om trouw te zijn aan je partner. In een relatie waar je exclusiviteit bedongen hebt wordt het gezien als bedrog wanneer een van de twee intiem is met een derde partij.

Ga je weg bij je partner of kan je het vergeven? Alles zal afhangen van wat er op het spel staat en hoe (vaak) het is gebeurd. Wanneer kan je dit vergeven?

Het slippertje

Is het eenmalig gebeurd en heeft de vreemdganger er oprecht spijt van? Is het echt een zogenaamd ‘slippertje’. Heb je een mooie relatie en misschien zelfs kinderen dan zou het toch zonde zijn om dit kleine avontuurtje alles kapot te laten maken toch? Aan de andere kant, als jullie zo’n mooie relatie hebben en er staat zoveel op het spel, waarom laat je je dan verleiden voor zoiets ’kleins’ dat zulke grote gevolgen heeft? Vreemdgaan schaadt het vertrouwen en ook het respect dat hij/ zij voor je heeft zal behoorlijk afgenomen zijn. 

De affaire

Wat als je verliefd wordt op een ander? Onze geslachtsdrift kan heel sterk zijn en ervoor zorgen dat we dingen niet meer helder zien. Tel daarbij op dat iets dat verboden is ook extra aantrekkelijk is en het verdomd lastig zal zijn om niet toe te geven aan deze spannende verleiding. Gevaarlijk is het wel, laat je echt je gezin achter voor deze verliefdheid? Of wordt er voor je beslist? 

En dan hebben we natuurlijk alle stuurlui aan wal die er van alles van vinden.  Misschien kan jij jouw partner vergeven maar dat betekent nog niet dat jouw omgeving dat ook kan. Dat wat afwijkt van de norm vinden we soms moeilijk te begrijpen. De vreemdganger krijgt ook de nodige verwijten op het bordje terwijl het toch echt tussen twee mensen is hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe ze hiermee verder moeten gaan.

Waarom het ook jou zomaar kan overkomen:

Feit is dat we allemaal mensen zijn en we in ons leven verschillende ontwikkelingen doormaken. Als je langer bij elkaar bent is het belangrijk om deze ontwikkelingen samen mee te maken en samen te groeien. Helaas gebeurt dit niet (altijd) vanzelf. Zitten jullie in een fase waarin jullie iets minder verbonden zijn dan ligt de verleiding op de loer. Zonder dat je het doorhebt kan je gevoelens voor een ander ontwikkelen. 

Je hebt echter altijd een keuze om hier wel of niet iets mee te doen. Verliefdheid gaat altijd weer over en het gras bij buren is meestal niet groener. Hoe moeilijk het ook lijkt, het is meestal slimmer ervoor te kiezen de verliefdheid te negeren en te werken aan je relatie. Voorwaarde is wel dat jullie dit allebei doen.

Is vreemdgaan het einde van je relatie? Ja, wel zoals je relatie nu is. Als jullie beiden echt graag willen kan je er samen uitkomen, maar het zal nooit meer helemaal hetzelfde zijn.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.