Liefde in tijden van Corona quarantaine

Lotte Ditzel | woensdag 25 maart 2020

Liefde in tijden van Corona. Het klinkt als een bouquetroman, maar een romantisch verhaal is dit virus natuurlijk niet. Vanwege het coronavirus wordt iedereen geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar wat doet dit met ons? Hoe is het voor een gezin om opeens 24/7 op elkaars lip te zitten? Na de zomervakantie schijnt de vraag naar relatietherapie en scheidingsmediators enorm toe te nemen, omdat alles in het teken heeft gestaan van het nageslacht en er geen tijd was voor werken aan je relatie (bron: Esther Perel, relatietherapeut).

Deze crisis doorstaan zonder relatiecrisis?

Ons advies in deze tijden van corona? Probeer, ondanks alles, ook echt te genieten van elkaar. In deze tijd van grote onzekerheid en veel zieke mensen ben jij (hopelijk!) gezond en je vormt een liefdevol gezin. Geniet van die wandeling met elkaar in het zonnetje. En als de kinderen op bed liggen, trek dan een keer niet je trainingsbroek aan maar pak de fles massageolie. Steek de kaarsjes aan en neem even de tijd voor elkaar. Het wordt misschien nog wel gezelliger dan je denkt!

Hoe kom je aan je vitamine S als single?

Maar hoe is dit dan voor mensen die single zijn? Paul van Lange (58), hoogleraar sociale psychologie aan de VU, vertelt in een interview aan de Volkskrant dat menselijk contact bijna net zo essentieel is als water of voedsel. ‘Vooral in tijden van onzekerheid, angst en stress is de interactie met mensen onontbeerlijk. Andere mensen vormen een buffer tegen de werkelijkheid, we voelen ons veilig in een groep. Als die wegvalt voelen we ons bedreigd, zo zijn we evolutionair geprogrammeerd. Ik heb het vaak over vitamine S, van sociaal contact’, aldus van Lange. Interactie is ook belangrijk voor de hersenen. Tijdens gesprekken word je geprikkeld, uitgedaagd, je doet je best om een redenering af te maken. Van Lange: ‘Je prefrontale cortex is dan voortdurend geactiveerd. Dat is gezond. ‘Zonder die activatie wordt de kans groter dat mensen zich lusteloos en minder fit gaan voelen.’

Deze periode van sociale afsluiting is dan ook extra pittig voor singles (en ouderen!). Is het gek dat je in deze periode van onzekerheid en crisis juist wel behoefte hebt om iemand te ontmoeten? Als je het bovenstaande leest dan begrijp je waar deze behoefte vandaan komt. Wij als matchmaking bureau kunnen op dit moment geen fysieke dates organiseren. Wat we wel doen is mensen met elkaar in contact brengen. Net even anders dan normaal, namelijk via whatsapp en het inplannen van een videocall. Zo word je toch even geprikkeld en je leert elkaar rustig kennen. Het verlangen om elkaar te zien wordt alleen maar groter, des te leuker als je elkaar straks in het echt mag ontmoeten!

Liefde in tijden van Corona, misschien wel juist nu.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.