De drie fases van liefde

Marie-Jose Bosch | dinsdag 24 september 2019

Wacht je op die ene grote liefde? Ben je op zoek naar de ware? Waarschijnlijk kan je wachten tot je een ons weegt. Hoe mooi de sprookjes ook klinken, ze bestaan niet echt.

Wat is dan liefde?

Liefde komt in vele vormen en gedaantes. De liefde die voelt als verliefdheid is feitelijk een chemische reactie in de hersenen. We krijgen hartkloppingen, zweethanden en vlinders in onze buik. Hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot onderscheidt drie fasen in een liefdesrelatie:

1. Geslachtsdrift

,,Vanuit biologisch perspectief zijn we op aarde om ons voor te planten’’, zegt Ravesloot over die eerste fase. ,,Geslachtsdrift wordt gedreven door testosteron. Dat motiveert mensen tot het aangaan van seksuele relaties. Dat is een enorm sterke drift.’’

2. Verliefdheid

En dan worden we verliefd. In ons lichaam komen allerlei stofjes vrij die zorgen voor een ketting aan chemische reacties. Het effect is vergelijkbaar met iemand die xtc of cocaïne gebruikt: een zweverig gevoel van genot, blijdschap en euforie. 

3. Paarvorming

Ravesloot: ,,Verliefdheid is een extreem absorberende periode waarin je verslavingsgedrag vertoont. Je hunkert naar je partner. Je wilt elkaar steeds weer opzoeken, want het is de meest geweldige toestand waarin je lichaam kan verkeren.’’

Helder denken is er echter niet meer bij. Eten, slapen, werken of een normaal gesprek voeren met je vrienden wordt lastig. Je zit met je hoofd in de wolken en het lukt niet om te landen.

Gelukkig, of jammer genoeg, gaat verliefdheid altijd over. Gemiddeld duurt het 3 tot 38 maanden en daarna kleurt jouw roze bril weer gewoon wit. ,,Slechts een op de twintig mensen kunnen een verliefdheid vasthouden. Bij de meesten dooft het uit. Daarna blijft er iets over wat lijkt op uithuwelijken: een zakelijke, economische afweging of je bij die persoon blijft of niet.’’

Dan draait het om drie dingen: 

  1. Intimiteit
  2. Toewijding
  3. Passie/ seksualiteit 

Je vertrouwt elkaar je diepste angsten, wensen, behoeftes en levensdoelen toe en helpt elkaar die doelen te bereiken. De hormonen oxytocine en vasopressine zorgen ervoor dat mensen bij elkaar blijven, het zijn knuffel- en hechtingshormomen.

,,Als je samen een mooi leven kunt opbouwen, is dat fantastisch. Voorwaarde is dat je je eigen leven op orde hebt, met een partner die naar je luistert en inspireert. De beste relaties zijn die tussen mensen die ieder een fantastisch leven hebben, zodat je een ander niet nodig hebt voor je eigen geluk. hou van jezelf.’’ Aldus Ravesloot.