Hoe weet je of je verliefd bent? Wij geven je het antwoord!

Lotte Ditzel | dinsdag 07 mei 2019

Je had een klik, sprak wat af en bam opeens was je verliefd. Hoe dikwijls wordt er niet gedaan alsof de liefde als een lichtschakelaar aan of uit kan? Terwijl de realiteit ons leert dat het fluctueert en simpelweg een gevolg is van een reeks keuzes, afhankelijk van waar je op dat moment bent in je leven. Hoe dan ook, veel mensen zien het als de grootste voorwaarde voor de start van een nieuwe relatie. Maar wanneer ben je verliefd op iemand? Hieronder 6 tekenen dat je het zwaar te pakken hebt. Liefs! 

We want more

Liefde verandert ons brein. Onder invloed van hormonen, aangestuurd door het gebied in de hersenen dat ons motivatie- en beloningssysteem controleert, blijven we gemotiveerd om de affectie van een geliefde te winnen en steeds weer die beloning te ervaren. Hoogleraar Jan Hindrik Ravesloot onthult: “Verliefdheid is een extreem absorberende periode waarin je verslavingsgedrag vertoont. Je hunkert naar je partner. Je wilt elkaar steeds weer opzoeken, want het is de meest geweldige toestand waarin je lichaam kan verkeren.” Kan jij maar niet genoeg krijgen van je nieuwe vlam? Dan weet je dat de vlam in de pan is geslagen. 

Meet the parents

Een duidelijk teken aan de wand is als je het belangrijk vindt wat je vrienden en familie van jouw nieuwe aanwinst vinden. Je bent verliefd als je jouw hoofdprijs graag aan hen wil showen. Eerder onderzoek laat zien dat je sociale kring sowieso een prominente rol speelt bij het uitkiezen van een partner. Wordt een nieuwe liefde niet geaccepteerd door de omgeving, dan is de relatie eerder gedoemd te mislukken en andersom. 

Sharing is caring

Draai jij drie radslagen langs de lijn als je vriend(-in) eindelijk een keer heeft gescoord en ben je zo trots als een pauw als jouw liefde een promotie krijgt op zijn werk? Eenmaal verliefd worden de successen van je liefje net zo belangrijk als die van jou, ook als die van jezelf op dat moment ver te zoeken zijn. Dit terwijl deze omstandigheden in vriendschappen of familierelaties juist negatieve gevoelens van inferioriteit of jaloezie kunnen opwekken. Glim je net zo hard mee van trots wanneer je jouw verliefdheid ziet shinen, dan weet je hoe laat het is…

Ik vind je leuk

Hoewel dit zo klaar als een klontje lijkt, hoeft aantrekkingskracht geen voorspeller te zijn van hoe leuk je iemand vindt. Jouw avontuurtje kun je gezellig vinden voor in bed, maar daarbuiten de grootste pannenkoek die er rondloopt. Ben je helemaal hotel de botel van iemand en verliefd, dan vind je diegene oprecht de leukste persoon op aarde, ongeacht waar je op dat moment bent of wie er in je buurt is. Sterker nog, je zou het wel van de daken willen schreeuwen. 

Voor en na

Misschien ben je enorm gegroeid en niet alleen in omvang, (hoewel koppels eenmaal in een relatie gemiddeld vijf kilo aankomen) maar heb je ook andere waarden aangenomen? Of gewoonten? Een nieuwe hobby? Wanneer er sprake is van een jou vóór en nádat je verkering in je leven kwam, kun je concluderen dat je in lichter laaien staat. 

Het groene monster

Merk je dat je jaloers bent? Dan heb je het misschien wel goed te pakken. Vanuit biologisch perspectief is jaloezie namelijk een manier om relaties tegen potentiële bedreigingen te beschermen. Een beetje jaloezie is dus gezond voor je verkering en zorgt voor meer betrokkenheid. (Rydell, McConnell, & Bringle, 2004). Hierbij moet alleen wel een onderscheid gemaakt worden tussen emotionele jaloezie, welke voorkomt in relaties gebaseerd op vertrouwen en afhankelijkheid, of jaloezie ontsproten uit achterdocht. Hierbij wordt het gedrag van de partner achter zijn of haar rug al dan niet in extreme mate gecontroleerd (denk aan stiekem zijn/haar telefoon checken). In het laatste geval is er geen sprake van verliefdheid, maar eerder van een laag zelfbeeld, onzekerheid en angst om alleen te zijn.