11 tips: Wat je nooit moet doen op een eerste date

Lotte Ditzel | dinsdag 30 april 2019

Onze tips wat je echt niet moet doen op een date:
Gefeliciteerd! Je hebt jouw match zover gekregen om met jou op een date te gaan. Natuurlijk heb je er zin in. Toch gaat een eerste date vaak ook gepaard met gevoelens van ongemakkelijkheid. Vanzelfsprekend willen we bij DTNG. dat jouw afspraakje zo soepel mogelijk verloopt dus hebben we de 11 tips voor je wat je vooral niet moet doen op een eerste date. Lees mee en huiver.

1. Te laat komen.

Het spreekt voor zich, toch zijn er nog mannen en vrouwen die zich er schuldig aan maken. Niet doen. Kun je niet anders, bel of app dan even netjes van tevoren.

2. Geen vragen stellen.

Vragen stellen geeft blijk van interesse en iemand die geïnteresseerd is in ons vinden we vaak leuker. Mocht je het nou heel lastig vinden om vragen te bedenken of misschien verlegen zijn, dan hebben we nog wat tips voor je: check dan even onze lijst met meest originele vragen om te stellen op een eerste date. Succes gegarandeerd.   

3. Teveel drinken.

Niets mis met een paar drankjes tegen de zenuwen, maar let erop dat het niet uit de hand loopt. Niemand zit te wachten op een lispelende date die niet meer weet wat hij/zij doet of zegt. Je wilt je date immers graag leren kennen en dat gaat nou eenmaal wat lastiger als je totaal van de wereld bent.

4. De hele tijd op je telefoon zitten.

Hiermee geef je de indruk dat je je verveelt of afgeleid bent. Moet je echt bereikbaar zijn, loop dan af en toe even naar de WC en check je berichten daar. Check meteen ook even je haar als je daar dan toch zit.

5. Je droomvrouw of man uitvoerig beschrijven.

Hoewel je hopelijk tegenover dat exemplaar zit op jullie eerste date, weet de ander dit als het goed is (nog) niet en kan hij/zij hier behoorlijk onzeker van worden of zelfs op afknappen. Niet in de laatste plaats omdat als mensen hun ideale man of vrouw beschrijven, ze vaak een lijst opsommen van eigenschappen, die totaal niet relevant zijn wanneer ze echt de liefde van hun leven tegen het lijf lopen.

6. Teveel (over jezelf) praten.

Maak het niet te lastig voor de ander om er een woord tussen te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de mensen het liefst over zichzelf praat. Sinds de komst van social media zou dat zelfs naar 80% gegaan zijn. Behalve onprettig is het ook gewoon een tikkie onbeschoft. Bovendien zorgt het ervoor dat er cruciale informatie achterblijft, omdat die ander niet in staat wordt gesteld het met jou te delen. Mocht je nou tegenover een ‘stille wateren hebben diepe gronden’ type zitten, stel dan open vragen. Hiermee spoor je iemand aan om wat uitgebreider te antwoorden.

7. Te snel persoonlijk worden.

Zelfs al loopt de date op rolletjes en heb je het gevoel dat dit wederzijds is, bewaar alsnog een gepaste afstand. Wanneer je te snel doet alsof de buit al binnen is of je elkaar al jaren kent (bijvoorbeeld door iemand binnen tien minuten al liefje of schatje te noemen) kan dit mensen afschrikken. Daarbij wil je je date wellicht wel de indruk geven dat hij/zij speciaal is en dat jij niet iedereen zomaar een lieverd vindt.

8. Jezelf teveel naar beneden halen.

Een beetje zelfspot is altijd grappig op zijn tijd, maar het is absoluut nergens voor nodig om je date zo snel mogelijk op al je gebreken te wijzen. Zeker niet op een eerste date. Onthoud: bescheidenheid is aantrekkelijk, een laag zelfbeeld niet zo.  

9. Opscheppen.

Hoog opgeven over je inkomen, bezittingen, (sociale) status is een afknapper. Hier valt ook het alom bekende name-dropping onder of de self-marketing waar we sinds social media allemaal aan blootgesteld worden dan wel stiekem aan meedoen. Het ongevraagd tips geven kan arrogant overkomen. Net als het onthullen hoeveel je hebt uitgegeven aan je auto, horloge of de kapper (you name it).

10. Je niet kwetsbaar opstellen.

Oversharing is geen goed idee, maar helemaal niks over jezelf vertellen ook niet. Dingen delen moet wel wederzijds zijn. Mensen mogen je meestal niet zo als jij niets over jezelf vertelt terwijl zij dat wel doen. Misschien hebben angstige of verlegen types de neiging om vragen te stellen om de aandacht van zichzelf af te leiden, dit blijkt echter geen goede strategie voor een relatie. Beide personen in een gesprek moeten iets van zichzelf delen om een band te creëren. Daarbij maken mensen die zich kwetsbaar opstellen, sneller een verbinding met een ander.

11. Liegen.

Over jezelf in het algemeen uiteraard, maar ook over een eventuele vervolgdate. Als de ander jou graag nog een keer wil zien en jij voelt daar niks voor, zeg het. Wees eerlijk en authentiek. Een date is geen zakelijke bijeenkomst, die je bot kan afkappen als het je even niet zint. Noch is je laatste afspraakje een volslagen vreemde, waarmee je toevallig een paar uur hebt doorgebracht en aan wie je daarna nooit meer iets hoeft te laten horen. Stuur een vriendelijk maar duidelijk berichtje. Mocht jij de ander juist wel graag nog een keer willen ontmoeten? Ga dan niet metéén tips geven voor een nieuwe afspraak. Geef je date even de ruimte om de avond te laten bezinken en stuur de volgende dag een berichtje om te vertellen dat je het leuk hebt gehad. Onderhoud het contact, zonder de ander onder druk te zetten. Ben je één of twee dagen verder, stel dan een nieuwe leuke afspraak voor.