Vriendschap tussen man en vrouw is een illusie

Roos van Ginkel | donderdag 27 augustus 2020

Vriendschap tussen man en vrouw bestaat niet, althans volgens Harry uit de films When Harry met Sally. Hij stelt: “Mannen en vrouwen kunnen nooit vrienden zijn omdat seks altijd tussen ze in zal staan.” 

Waarom zijn mensen zo sceptisch over vriendschappen met het andere geslacht? Ik heb zelf meerdere mannelijke vrienden en ik heb altijd stellig gezegd dat ik bij wijze van spreken met hen op een naturistenstrand kan liggen, zonder dat ik daar gevoel bij heb. Maar toch blijf ik me afvragen of dat komt omdat we daar beiden zo over denken of omdat ik een seksuele relatie afhoud. 

Even terug in de tijd

Voor we antwoord kunnen geven op deze vraag moeten we even terug gaan in de tijd. Vriendschappen tussen mannen en vrouwen zijn namelijk een vrij nieuw verschijnsel. Vroeger werden vrouwen als minderwaardig en onbekwaam beschouwd waardoor beide seksen zich in verschillende kringen begaven. Door de opkomst van de feministische golf is hier gelukkig verandering in gekomen waardoor er vriendschap mogelijk is.
Een professor van de University of Maryland stelt dat 65% van de vrouwen en 75% van de mannen een niet seksuele vriendschap heeft met het andere geslacht.

Mannen willen eigenlijk seks

Maar de vraag blijft of dit wel echt kan? Onderzoek van de University of Texas verschaft een ongeëmancipeerd antwoord. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen in eerste instantie hetzelfde zoeken: gezelschap en iemand om dingen mee te delen. 

Echter als puntje bij paaltje komt, blijkt dat mannen een vriendschap willen omdat ze seks willen en vrouwen omdat ze bescherming zoeken. Daarnaast zien ze beide onbewust potentie in een romance. Maar als we dit onderzoek moeten geloven zou een vriendschap dus inderdaad niet kunnen. Hoe zuiver zijn mijn vriendschappen dan? Ik zie ze echt alleen als vriend maar hoe zien zij mij dan?

Geprogrammeerd om de beminnen

Mannen en vrouwen kunnen dus prima met elkaar omgaan maar verwar het niet met een oprechte en gelijkwaardige vriendschap. We zijn blijkbaar simpelweg geprogrammeerd om elkaar te beminnen en ondanks dat jij misschien hem of haar ziet als een broer of zus, betekent niet dat de ander geen spannende gedachtes heeft over jou.
Ik denk dat ik het naturistenstrand dus toch maar even oversla.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek