Hoe verbetert seks je gezondheid?

Roos van Ginkel | donderdag 20 augustus 2020

Seks en gezondheid, wat hebben die twee met elkaar te maken? “An apple a day keeps the doctor away’ is een bekendere uitspraak. Om gezond te blijven weten we over het algemeen wel wat we moeten doen. Denk aan gezond eten, genoeg bewegen, stress reduceren en goed slapen. Maar wat nou als ik zeg dat seks ook tussen dit rijtje hoort te staan? Hoe vaker hoe beter zelfs. 

Seks werkt als slaapmiddel

Ja je hoort het goed. Seks verbetert je gezondheid. Onderzoek van Harvard University toont aan dat seks je metabolisme stimuleert en je immuunsysteem een boost geeft. Zij kwamen er achter dat studenten die een of twee keer per week seks hadden meer immunoglobuline A in hun speeksel hadden dan mensen die minder of geen seks hadden. Immunoglobuline A is een antilichaam dat je beschermt tegen bacteriën en virussen. Daarnaast blijkt het dat het je cognitieve functies verbetert. Zo is je geheugen beter, je wordt verbaal sterker en je bent beter in uitvoerende taken. De reden hierachter is dat je beter slaapt na het hebben van seks en slaap zorgt weer voor verbetering van cognitieve functies.  

Kans op ziektes kleiner door seks

Seks is fijn en het verbetert je gezondheid. Maar er is meer. Een studie onder 30.000 mannen toonde aan dat als ze 21 keer per maand klaarkomen de kans op prostaatkanker wordt verkleind, in tegenstelling tot mannen die dat maar 4 tot 7 keer per maand doen. Om zeker te zijn dat dit resultaat klopte is de studie in 2016 herhaalt. Het resultaat? Ook uit deze studie kwam dat de kans op prostaatkanker kleiner is als mannen vaker klaarkomen. Niet alleen bij mannen vermindert het de kans op ziektes. Ook bij vrouwen blijkt dat regelmatig seks de kans op ziektes kan verkleinen. Zo blijkt dat vrouwen minder grote kans hebben op een hartaanval en dat hun bloeddruk vaak beter is. Uit de onderzoeken wordt niet duidelijk hoe het nou precies komt dat deze ziektes afnemen. Wij denken dat het en combinatie is van lichamelijke inspanning, een gelukkig gevoel en bepaalde delen in het lijf een lekker laten doorstromen.

Minder seks inherent aan gezondheidsproblemen

Oké, we kunnen dus stellen dat seks een positief effect heeft op onze gezondheid. Maar kunnen we dan ook zeggen dat minder seks gezondheidsproblemen kan opleveren? Helaas blijkt dit inderdaad het geval. Uit onderzoek kwam dat het risico op hart- en vaatziekten bij mannen die minder dan 1 keer per maand seks hebben vijftig procent hoger is dan bij mannen die ten minste twee keer per week onder de lakens kruipen. Uit een ander onderzoek kwam hetzelfde resultaat. Hier deden namelijk 918 mannen mee gedurende tien jaar onderzoek. Ook hier was het resultaat dat mannen die vaak klaarkomen minder snel overlijden aan hartproblemen. 

Het mag wel duidelijk zijn dat seks een positief effect heeft op je gezondheid. Het kan ziektes voorkomen en als we het te weinig doen kan het de kans op gezondheidsproblemen vergroten. Echter, luister wel altijd naar je eigen wensen. Geen behoefte aan seks? Niet doen! Maar is de behoefte er wel, hou je dan zeker niet in. Met de juiste partner is het natuurlijk niet alleen gezond, maar vooral erg lekker en leuk. 

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek