Scheiden na vakantie, dat was toch niet bedoeling toen die mooie reis geboekt werd. Na de vakantie wordt niet alleen vaker gezocht op de zoekterm depressie maar ook op scheiden. Na de zomer neemt het aantal scheidingsaanvragen aanzienlijk toe; zelfs met 20 tot 30 procent.
Dit is volgens Psychologe Roos Woltering te verklaren. In de dagelijkse routine van werk, sociale afleiding en kinderen, parkeert men makkelijk gevoelens. In de waan van de dag worden relatiekwesties ontweken.
Op vakantie echter kunnen partners elkaar niet meer ontlopen. Kleine irritaties kunnen dan grote ruzies veroorzaken. Denk aan onenigheid over uitgaven, andere verwachtingen hebben of als je partner verkeerd navigeert. Vooral als het al niet erg goed ging tussen jou en je partner kunnen deze kleine ergernissen grote ruzies opwekken. Het kan het laatste duwtje zijn om de knoop door te hakken om uit elkaar te gaan.
Alles ziet er anders uit als de zon niet meer schijnt
Een andere oorzaak van scheidingen na de vakantie is de plotselinge afname van zonneschijn. Zonlicht zorgt voor aanmaak van Vitamine D en dat zorgt weer voor endorfine, het gelukshormoon. Hierdoor voel je je over het algemeen beter. Zodra de vakantie voorbij is en je je donkere kantoor weer ingaat, zit je veel minder in de zon. Hierdoor voel je je vaak na de zomer minder goed en ervaar je een dip. Dit in combinatie met elkaar kan ervoor zorgen dat veel mensen na de vakantie uit elkaar gaan.
We voelen ons depressief
Een dip in een relatie komt dus vaker voor na vakantie. Maar kan het niet zo zijn dat dit gewoon komt door een algehele dip die men ervaart na vakantie? Zo’n 57% van de Britten heeft namelijk last van depressieve gevoelens of gedachten na thuiskomst van vakantie. Symptomen zijn stress, hoofdpijn, vermoeidheid en lusteloosheid. Maar hoe komt dit nou? Helaas is er nog weinig onderzoek gedaan over dit onderwerp. Maar klinisch psycholoog Eileen Kennedy-Moore verschaft wellicht een antwoord. Zij stelt dat de grootste oorzaak is dat adrenaline daalt na een grote gebeurtenis. Denk hierbij aan een trouwerij of vakantie. Tijdens zo’n gebeurtenis stijgt het adrenaline level, maar als het vervolgens voorbij is daalt het adrenaline-level weer. Een schommeling in adrenaline kan een negatief effect hebben op onze mentale gesteldheid. Op zich logisch dat wij ons vervolgens zo depressief voelen stelt Eileen. Gelukkig gaat dit ongelukkige gevoel na gemiddeld een week weer weg.
Tips om van je dip af te komen
Gelukkig gaat zo’n dip snel over. Maar hieronder toch wat tips om te zorgen dat je je sneller goed voelt. Ga vooral leuke dingen doen zoals je die ook deed op vakantie. Lees een boek, ga uit eten of ga lekker sporten. Plan daarnaast alvast, als het kan, een volgende vakantie. Een goed vooruitzicht maakt iedereen blij. En wat betreft relaties. Onderneem leuke dingen samen, praat over dingen die jullie dwars zitten en hou in je achterhoofd dat zo’n dip ook weer overgaat.
Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek