Te druk voor de liefde

Lotte Ditzel | maandag 20 juni 2016

Jij in ieder geval niet. Houd je jezelf voor. Want grote kans dat je onderbewuste zichzelf zo geprogrammeerd heeft dat het lijkt alsof je helemaal geen zin hebt in een relatie…

De eerste vijf dagen van de week zijn hectisch. In alle vroegte vertrek je naar kantoor, om pas in de loop van de avond huiswaarts te keren. De avonden dat je eindelijk niet een keer tot laat hoeft te werken, breng je door in de sportschool. Ook de weekenden zitten bomvol: het begint met een rondje hardlopen in het park, daarna brunchen met je beste vriendin, ’s middags borrelen met een studievriend en ’s avonds naar die nieuwe club. Op zondag wat verplichte familiebezoekjes, een paar werkmails tussendoor en in de avond plof je uitgeput op de bank. Ja, je hebt een druk leven. Maar dat vind je niet erg: je hebt een bloeiende carrière, die uren in de sportschool beginnen z’n vruchten af te werpen en je hebt genoeg quality time met je vrienden. Het enige wat ontbreekt is een relatie. Maar ja, wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor?

Jij in ieder geval niet. Houd je jezelf voor. Want grote kans dat je onderbewuste zichzelf zo geprogrammeerd heeft dat het lijkt alsof je helemaal geen zin hebt in een relatie. Je leven loopt nu lekker op rolletjes, waarom zou je dat in gevaar brengen door een nieuwe ervaring? Het aangaan van een relatie is dan weliswaar heel mooi, maar het brengt ook een hoop onzekerheid met zich mee. Daarom is het makkelijker om het gewoon te ontwijken, uit de weg te gaan. Dus vertel je jezelf dat er in jouw volle schema echt geen ruimte is voor een nieuwe liefde, zodat je je niet open hoeft te stellen voor een emotionele connectie. Lekker veilig, en zonder gedoe. Maar ook wel een tikkeltje zonde, want een liefdevolle relatie kan zo bijzonder zijn.

Zo heb je waarschijnlijk nog meer dingen die je onbewust doet om jezelf te doen geloven dat een relatie niet voor jou is weggelegd. Val jij bijvoorbeeld ook altijd op onbereikbare types? Genoeg vissen in de zee, maar jij probeert doorgaans diegenen aan de haak te slaan die emotioneel onbereikbaar zijn. Of als het emotionele aspect niet het probleem is, dan zorg je er wel voor dat je je oog laat vallen op iemand die fysiek onbereikbaar is: wonend aan de andere kant van de wereld, zonder ook maar enige intentie om een lange afstandsrelatie met jou te willen onderhouden.

Heb je toch de stoute schoenen aangetrokken en je in de datewereld gestort, dan weet je niet hoe snel je weg moet gaan. Want een beetje eng, is het nog steeds. Dus jij grijpt elk excuus aan om deze prille relatie te verbreken: je date smakt tijdens het eten, die schoenen zijn een fashion faux pas of je haren gaan overeind staan van de Spotify playlist die tijdens een afspraakje thuis ten gehore wordt gebracht. Zo, daar ben je vanaf. Maar een beetje makkelijk is het wel, vind je niet? Newsflash: perfectie bestaat niet. Wedden dat jij ook wel een paar dingen hebt waar je date maar al te graag verandering in zou willen brengen?

Iets fouter kan ook nog: je laat het aan je vrienden over om een vernietigend oordeel te vellen over je date. Onder het genot van een goed glas wijn vertel je hen over jullie laatste afspraakje, je giet er een negatief sausje over heen en vraagt vervolgens naar hun mening. Wees eerlijk, je hebt de informatie in een zodanig jasje gestoken dat je al weet wat hun antwoord gaat zijn: wegwezen. Maar echt eerlijk is het niet: je vrienden hebben je date nog nooit ontmoet, en kunnen alleen afgaan op de informatie die jij aan hen hebt gegeven. Jij ziet je angstige vermoedens bevestigd, hebt een makkelijk excuus om je afspraakje de deur te wijzen en kunt weer terug naar je vertrouwde omgeving. Zonde!

Moraal van het verhaal? Wees eerlijk tegen jezelf. Ben je je liefdesleven onbewust aan het saboteren? Is er een stemmetje in je hoofd dat wel degelijk openstaat voor Die Ene Persoon in je leven, maar wordt dat overschreeuwd door onzekerheid, gemak en angst? Tijd om daar verandering in te brengen. Trek die stoute schoenen aan en laat je verrassen door wat er op je pad komt. Wie weet heb je straks iemand om samen dat rondje park mee te rennen, nieuwe hotspots te ontdekken en mee naar die saaie familiebezoekjes te nemen. Ja, we weten het: het is spannend. Maar het is het ook zo waard… Veel plezier!