​Waarom personal matchmaking ook voor mannen een must is

Lotte Ditzel | vrijdag 08 juli 2016

Ja, je hebt het goed gelezen. Een matchmaker. ‘Hoezo?’ denk je wellicht. Een succesvolle man, met een goed gevoel voor humor, een indrukwekkend uiterlijk en een goed stel hersens, die de matchmaking verkiest boven de persoonlijke jacht…

Donkerblauw maatpak, handgemaakte Italiaanse schoenen. Een charismatisch hoofd met een indrukwekkende bos haar. Zijn piepende Iphone ligt voor zich op tafel, de e-mails blijven binnen stromen. Rustig neemt hij een slokje van zijn espresso, terwijl hij het laatste financiële nieuws doorneemt. Met zijn secretaresse heeft hij de afspraak dat hij voor tien uur ’s ochtends niet gestoord wil worden. De eerste uren van de dag zijn voor hemzelf: sporten, mediteren en daarna een gezond ontbijt. Even opladen voordat de dagelijkse ratrace weer begint. Als CEO van een snelgroeiend bedrijf is zijn leven hectisch en is zijn agenda doorgaans overvol. Het scherm van zijn telefoon licht op: een inkomende oproep van dat leuke afspraakje van een paar dagen geleden. Hij pakt de iPhone en een glimlach verschijnt op zijn gezicht: voor zijn kersverse liefde wordt tijd gemaakt. En die nieuwe liefde, die heeft hij leren kennen dankzij zijn personal matchmaker.

Ja, je hebt het goed gelezen. Een matchmaker. ‘Hoezo?’ denk je wellicht. Een succesvolle man, met een goed gevoel voor humor, een indrukwekkend uiterlijk en een goed stel hersens, die de matchmaking verkiest boven de persoonlijke jacht. ‘Kan hij dat niet zelf dan?!’, komt er misschien in je op. Er lijkt nog een stigma op te rusten: een man die professionele hulp inschakelt om de liefde van zijn leven te vinden. Enkelen vinden het een zwaktebod, een soort gezichtsverlies. Voor vrouwen lijkt het minder vreemd om een matchmaker in te schakelen: zij zijn doorgaans gewend zich te laten adviseren door hun dierbaren en veel te praten met vriendinnen, een personal matchmaker wordt simpelweg als het verlengde daarvan beschouwd.

Voor mannen lijkt de drempel dus hoger, wat onterecht is. Immers is het juist logisch dat een zelfverzekerde, succesvolle man voor een matchmaker gaat. Ten aanzien van andere aspecten in zijn leven kiest hij ook voor het allerbeste: om fit te blijven heeft hij een personal trainer, om goed voor de dag te komen een ervaren tailor en de inrichting van zijn nieuwe huis laat hij over aan een veelgeroemde interieur stylist. Dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat hij wat zijn liefdesleven betreft ook geen genoegen neemt met minder. In plaats van zelf op jacht te gaan, laat hij het regelen van een date aan een professional over. Slim, want dit voorkomt onnodige verspilling van tijd en verhoogt de kans op succes in de liefde.

In Amerika is personal matchmaking inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Het land is voorloper op dit soort services. Van personal shoppers tot dagelijkse dog walkers, de Amerikanen deinzen er niet voor terug om bepaalde taken uit handen te geven. En daar hoort de personal matchmaker dus ook bij. Het heeft dus niets te maken met onvermogen of onwil van de klant om zelf een date te vinden. Nee, integendeel: kies jij voor een matchmaker, dan laat je zien dat je weet wat je wil en dat je met minder geen genoegen neemt. En dat, dat maakt jou weer extra aantrekkelijk voor een toekomstige liefde. De perfecte win-win situatie!