Een spannende relatie behouden, 5 tips:

Roos van Ginkel | donderdag 13 augustus 2020

Een spannende relatie krijgen lukt wel, maar hoe hou je het spannend?

Prima. Oké. Gemiddeld. Drie woorden die veel mensen gebruiken om hun relatie te beschrijven, allesbehalve spannend dus. Geen spontane weekendjes weg meer of goede gesprekken tot laat in de nacht. Een routine, een sleur.
De relatie die in eerste instantie vurig was is nu gereduceerd naar een routine van samen op de bank ploffen na een dag werk, met de meest voorspelbare gesprekken en veel afstand. De spanning heeft plaatsgemaakt voor veiligheid. Het is oké, maar daar is alles mee gezegd. Is dit onvermijdelijk? Of kunnen we dit voorkomen?

1. Stoor me niet, ik ben bezig

Een onderzoek van psychologen aan de Universiteit van Washington geeft inzicht in wat we niet moeten doen. Zij stellen dat partners gedurende een dag vaak proberen verbinding te maken met elkaar. Neem als voorbeeld een stel waarvan de man een groot muziekliefhebber is. Ze lopen samen op straat en de man hoort een straatmuzikant gitaar spelen. Hij zegt tegen zijn vrouw “kijk wat gaaf, die man kan echt prachtig spelen.” De vrouw heeft nu een keuze. Ze kan draaien in de richting van de straatmuzikant en hierop reageren, of ze kan het negeren. Hoewel dit misschien een irrelevant voorbeeld lijkt, onthult het veel over de gezondheid van een relatie. De man dacht namelijk dat dit belangrijk genoeg was om tegen zijn vrouw te zeggen en het is de vraag of de ander dat erkent en respecteert.
Zes jaar na dit onderzoek bleek dat van de stellen die gescheiden waren 67% in dit soort situaties hun partner negeerde. Of zelfs reageerde met openlijke vijandigheid door bijvoorbeeld “je ziet toch dat ik bezig ben, stop met mij te storen.”

2. Zonder wrijving geen glans

Oké, we weten nu dus wat we echt niet moeten doen. Maar wat moeten we dan wel doen? Researchers aan de University of Illinois hebben meer dan duizend studies geanalyseerd die over dit onderwerp gaan. Hieruit kwam onder andere het belang van een goede ruzie op z’n tijd. Ze zijn namelijk nodig om te uiten waaraan je je stoort. Spreek je dus uit als je je ergert! Belangrijk is wel om dit op een opbouwende manier te doen en hierbij ook begrip te tonen. 

Bijvoorbeeld: ‘Het is niet erg dat je later thuis bent dan afgesproken maar kan je de volgende keer ajb even bellen of een berichtje sturen? Ik krijg nu het gevoel dat mijn tijd minder belangrijk is dan die van jou en daar voel ik me niet goed bij.’ Dit klinkt heel anders dan:

‘Zo, je weet nog wel waar je woont? Knap hoor! Zeker te moeilijk voor je om even te bellen dat je later bent??!!!’ 

3. Kleine dingen hebben grote impact

Wil je je partner niet lastig vallen met ogenschijnlijk onbelangrijke onderwerpen? Doe het juist wel!

Uit onderzoek blijkt dat emotionele afstand vaak ontstaat wanneer partners hun dagelijkse doen en laten niet meer delen. Heb je een leuk gesprek gehad met een vriend? Of ben je chagrijnig door iets wat een collega op werk heeft gezegd? Juist dit zijn dingen die je moet bespreken. Relatievalkuil nummer één is namelijk om dit niet meer te doen.

4. Hou je eigen leven

Het mag wel duidelijk zijn dat communicatie dus erg belangrijk is. Maar los van dat is er nog een erg belangrijk punt om een spannende relatie te behouden: blijf een autonoom persoon binnen de relatie. Als je beide té afhankelijk bent en alles samen doet dan gaat dat vroeg of laat botsen. Stimuleer de ander dan ook om een leuk eigen leven te hebben en gun elkaar wat ruimte. Motiveer de ander en jezelf om plannen te maken met vrienden. Begin aan een nieuwe studie, ga sporten, reizen of op muziekles en behaal je doelen.

5. Does lief 

En last but not least: wees lief voor elkaar. Het lijkt zo simpel, maar in de waan van de dag wordt het vaak vergeten. Maak even tijd voor elkaar en toon interesse in elkaar. Verras elkaar. Geluk zit hem in kleine dingen waar de ander nog weken op kan teren. Een vers kopje thee, een klein cadeautje, spontaan etentje of lunch.

Dus ook binnen de veiligheid van een relatie kan je het spannend houden. Het kost wat moeite maar dit betaald zich terug in een spannende relatie die vurig blijft!

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek