Beeld je het volgende in. Je bent single en gaat af en toe op date. De meeste dates zijn gezellig, maar meer dan dat is het niet. De vonk slaat niet over. Tot dat ene moment, het voelt als liefde op het eerste gezicht. Maar hoe kan het nou dat je op die ene persoon wel verliefd wordt, en op die ander niet?
Onze jeugd vormt de basis
Onze jeugd speelt onder andere een grote rol in het vormen van onze ideale partner. Vanaf een jaar of 8 beginnen we vaak met het ontwikkelen van onze unieke blauwdruk. In onze jeugd koppelen we gevoelens van liefde en lust aan bepaalde mensen toe. Zo kan je eerste vakantieliefde er later voor zorgen dat jouw ideale type er ongeveer zo uit ziet. Vanaf dat moment vormen verschillende momenten en mensen jouw ideale type. Elke keer als iemand aan dat beeld voldoet, wordt dit verliefde gevoel aangewakkerd. Dat buurmeisje met die leuke lach heeft dus weldegelijk invloed gehad op je toekomst. Had je dat ooit verwacht? Daarnaast vallen we vaak ook op mensen die enigszins op onze ouders lijken. Evolutionair gezien is dit een logische keuze, omdat we vaak enige genetische en familiale verwantschap terug willen zien in onze partner.
Symmetrie en lichaamslengte maken ons verliefd
Onze toekomstige lover beoordelen we dus op looks. Maar daarnaast beoordelen we ook de genen. Goede genen zijn namelijk erg belangrijk voor onze voortplanting. Deze kenmerken zorgen ervoor dat wij namelijk weten of die ene persoon een goede ouder van ons toekomstige kind kan zijn. Maar hoe analyseren we dat nou? Er zijn een aantal punten waarop we goede genen herkennen. Zo kijken we of iemand symmetrisch is en naar de lichaamslengte. Door lengte weten we of iemand gezond is. Lengte is namelijk een indicatie voor een goede gezondheid. Verder zoeken we iemand met een energieke en krachtige uitstraling, een mooie huid en met een gemiddeld sekse gezicht. Ondanks dat het beoordelen van genen vaak onbewust gebeurt, speelt het zeker een rol.
Tegenpolen trekken elkaar helemaal niet aan
Los van genen vallen we ook op mensen met dezelfde etnische en sociale achtergrond. Daarnaast moet iemand een vergelijkbaar intelligentieniveau hebben, even aantrekkelijk zijn en dezelfde normen en waarden delen. Vaak hoor je dat tegenpolen elkaar aantrekken. Maar dat is een groot misverstand. In de praktijk zijn de overeenkomsten namelijk hetgeen dat ons aantrekt en ons bij elkaar houdt. De verschillen vallen misschien meer op maar die maken ons niet verliefd. We worden meer gedreven door herkenning dan door te zoektocht naar het onbekende.
Nu is niet het goede moment, of toch wel?
Oké, even samengevat. Jeugd, genen en overeenkomsten hebben effect op onze partnerkeus. Maar los van dat is er nog iets. Timing. Timing is everything. Het blijkt namelijk dat we meer openstaan voor een nieuwe liefde wanneer we in een nieuwe fase van ons leven belanden. Denk hierbij aan verhuizen naar een nieuwe stad of het krijgen van een nieuwe baan. De zin “je bent een leuk persoon, maar het is gewoon even niet het goede moment” blijkt toch wel eens te kunnen kloppen.
Liefde op het eerste gezicht is een bijzonder fenomeen. Van de ene persoon krijg je vlinders en de ander laat je koud. Hoewel je liefde nooit kunt forceren zijn er wel degelijk een aantal punten die van invloed zijn. Het blijft een kwestie van twee personen, die elkaar op het juiste moment en de juiste plek tegenkomen.
Ben jij nou op zoek naar een partner? Wellicht kunnen wij je helpen. Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.