Single? Dit is Waarom het de Meest Leerzame Periode Uit je Leven is!

Merel Nijman | woensdag 20 oktober 2021

“Waarom heb je eigenlijk geen relatie?” of “Oh, jij neemt niemand mee met kerst?” Het zijn van die opmerkingen die je al snel naar je hoofd geslingerd krijgt als je geen relatie hebt. Het lijkt alsof je met een relatie alleen echt gelukkig kan zijn en voldaan door het leven kan gaan, toch? Waarom valt het vrijgezel zijn ons soms zo zwaar? Wij leggen je graag uit in deze blog waarom een periode single zijn ook heel goed voor je kan zijn!

Vrijgezel 

Het verlangen naar een partner kan heftig en alles overheersend zijn. Vrienden en familie die voor je klaarstaan kunnen het gevoel van eenzaamheid niet wegnemen, hoe lief ze ook zijn. Na een breuk zoeken we weer verder. We kijken nog beter om ons heen en worden wanhopiger. Waarom lukt het maar niet? En waarom hebben andere wel een partner? Straks blijf ik de rest van mijn leven alleen..

Bang om alleen te zijn

Het alleen zijn voelt voor veel vrijgezellen als een soort ‘mislukking’, alsof ze ondanks een drukke, boeiende baan, uitgebreide vriendenkring, uitdagende hobby’s toch iets missen in het leven. Er is een verlangen om het leven te delen met een partner. Het verlangen naar de intimiteit en samen oud worden lijkt soms onbereikbaar en dit brengt angst met zich mee. Maar als je daarentegen gelooft dat ‘wat er nu gebeurt exact is wat er moet gebeuren om je iets te leren’, dan kan je waarschijnlijk een stuk rustiger en meer ontspannen zijn. 

Wat je kunt leren van alleen zijn

De kunst is om de periode zonder partner niet als een soort wachttijd te beschouwen, maar als een waardevolle periode. Stop kwaliteit in de tijd dat je alleen bent want alleen zijn kan ons dingen leren. Het is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Juist omdat je je niet hoeft te richten op een partner, gaat alle aandacht automatisch naar jezelf. Dat kan confronterend zijn: je kunt je eigen geschiedenis tegenkomen. Als je die niet afstoot, maar juist aandacht geeft, kun je bijvoorbeeld een helder beeld krijgen van de gezinssituatie tijdens je jeugd en hoe deze je partnerkeuze beïnvloedt. Of je kunt met andere thema’s aan de slag gaan, die je leven en partnerkeuze onbewust beïnvloeden. 

Weer liefde vinden 

Met andere woorden: kom jezelf onder ogen, want je kunt geen liefde vinden als je jezelf niet kent. Je kunt geen ware liefde vinden voor je je ware ‘ik’ hebt ontdekt. Hoe meer je over jezelf weet, hoe groter de kans dat je uiteindelijk de ware vindt! En als je echt happy alleen bent, dan zal een nieuwe partner een aanvulling en geen invulling worden 🙂