Is het Brein Ons Belangrijkste Seks Orgaan?

Merel Nijman | woensdag 13 oktober 2021

Terwijl de ene valt op donker haar, kan de ander alleen maar denken aan blond haar. En waarom krijgen sommige mensen het warm van een leren pakje? Naast dat seks je een geweldig gevoel geeft, versterkt het ook de band met je partner. Maar wat gebeurt er nou precies in je hersenen tijdens een sekspartij? Wij leggen het je graag uit in deze blog.

Rol van de hersenen

Er zijn heel veel studies die het effect van seks op onze hersenen hebben bestudeerd. Hieruit komt volgens seksuoloog Dr. Jill McDevitt dat de hersenen eigenlijk ons grootste seksorgaan zijn. “Hoe meer je bewust bent van wat zich afspeelt in je hersenen tijdens seks, hoe meer je het daarmee eens gaat zijn.” Als je al lichtjes opgewonden raakt, draaien onze hersenen al op volle toeren. Er is aangetoond dat onze hersenen erg actief zijn tijdens seks, zo wordt er activiteit opgemerkt in de frontale kwabben die je emoties regelen. En ook in je kleine hersenen is er activiteit die je spieren versterken. Dit heeft weer effect op je gezichtsuitdrukking en het krullen van je tenen tijdens een orgasme 😉

Seks als drugs

Hoe dichter je bij je hoogtepunt komt, hoe groter de sensatie in je hersenen is. “Het is zo spannend, plezierig en belonend dat onze hersenen haast hetzelfde effect beleven tijdens seks als wanneer iemand drugs neemt”, legt Dr. Jill McDevitt uit. Sterker nog, er is amper een verschil van 5% hersenactiviteit te meten tussen een sekspartij of als iemand heroïne gebruikt heeft. Dat kan het euforische gevoel na een geslaagde vrijpartij verklaren, en het werkt verslavend!

Liefdes en knuffelhormoon

Onze hersenen maken tijdens seks ook oxytocine aan; beter bekend als het liefdes- of knuffelhormoon. Oxytocine geeft ons een aangenaam en verbonden gevoel. Dopamine komt massaal vrij en dat zorgt voor het euforische gevoel tijdens seks. Daarnaast sluit het het gebied in de hersenen dat ons gedrag controleert ook even af. Het aangename gevoel komt dus omdat de leuke hormonen door je lichaam gieren, terwijl het deel van de hersenen dat normaal gezien angst en controle regelt even stopt.

Duss.. We kunnen zeggen dat ons brein wel een heel belangrijke functie heeft tijdens seks. Ga met je partner eens proberen om elkaar tot een hoogtepunt te brengen door te vragen wat er in jullie hoofden omgaat!