Seksbuddy of knuffelmaatje, to be or not to be?

Marie Jose | woensdag 27 mei 2020

Seksbuddy of knuffelmaatje of liever dan helemaal niets? Met Covid-19 in het land is de behoefte van singles naar liefdevol contact groter dan ooit. In de ‘1,5 meter afstand samenleving’ leven zij ook echt alleen, zonder fysiek contact. Afgelopen week was er in de media veel te doen om de aangepaste richtlijnen voor seksueel contact van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Nadat zij naar buiten kwamen met het bericht dat vrijgezellen weer een ‘seksbuddy’ of ‘knuffelmaatje’ mochten opzoeken, werd dit advies een paar dagen later weer verwijderd. Het RIVM legt de verantwoordelijkheid nu bij de singles zelf om de risico’s op het coronavirus ‘zo klein mogelijk te houden.’ 

Een knuffelmaatje of seksbuddy is iemand met wie je wel fysiek contact hebt maar geen relatie. Ok, dat had je natuurlijk zelf ook al bedacht. Wat zijn nou de voordelen en wat de nadelen?

Waarom een seksbuddy?

Voor wie last heeft van huidhonger kan een seksbuddy een oplossing zijn. Met een populaire en stoere instelling als: ‘wel de lusten maar niet de lasten’ beleef je samen een hoop lol en hopelijk vele hoogtepunten. Tot zover het goede nieuws. Een dergelijke afspraak zonder commitment werkt ook in de hand dat er geen verantwoordelijkheid naar elkaar is, geen zorgplicht. Het is immers enkel voor de lol en er is geen intentie om er meer van te maken. Toch?

Gelijkwaardigheid

Hier wringt wat ons betreft de schoen. Hoe vrij zitten beide partijen in deze afspraak? Is het wel echt zo dat jullie beide niets meer van elkaar willen dan enkel lichamelijk contact of hoopt een van de twee stiekem op meer? Net als bij vriendschap tussen mannen en vrouwen wil een van de twee vaak meer dan de ander. De relatie is dan niet meer gelijkwaardig en er staan gevoelens op het spel. Zonder dat je het doorhebt kan je het hart van je seksbuddy breken. Daar is hij/zij natuurlijk helemaal zelf bij maar toch. Je zorgplicht heb je voor je gevoel  ‘afgekocht’ door vanaf het begin af aan duidelijk te zijn, maar dat betekent niet dat je je kop in het zand kan steken. Check op zijn tijd of jullie er echt nog wel hetzelfde inzitten. Het voorkomt het hoop verdriet en schuldgevoel achteraf.

Exclusiviteit

Wat ook lastig is bij een seksbuddy is de exclusiviteit. De ‘Wel de lusten maar niet de lasten’ instelling insinueert ook totale vrijheid. Zijn jullie als seksbuddy trouw aan elkaar of mogen jullie er meerderen op na houden. Welke afspraken hebben jullie hierover en hoe betrouwbaar zijn deze? En mag je elkaar hierop aanspreken of ben je dan toch aan het zeuren? 

Voor sommigen zal het absoluut werken en helemaal duidelijk zijn maar de meeste van ons zijn toch gebaat bij een gelijkwaardige en liefdevolle relatie; met alles erop en eraan. Hoe zwaar soms ook de lasten, deze wegen niet op tegen het gevoel van geborgenheid, warmte, vertrouwen en intimiteit. En laten we de seks ook niet vergeten! Als je elkaar goed kent en vertrouwt en elkaar echt iets gunt, kun je geweldige climaxen samen beleven. Ook al sta je daarna misschien samen weer de afwas te doen.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.