Hoeveel seks per week is normaal?

Marie Jose | woensdag 20 mei 2020

Hoeveel seks heb jij per week? De vraag die rondgaat bij groepjes vrienden op de zoomborrel. Eerlijkheidshalve gebied te zeggen dat in onze groep de periode ‘per week’ inmiddels is verruimd naar per maand.

Wat is nu normaal en wanneer moet je misschien een seksuologe overwegen om de boel weer op stoom te krijgen? Bij verschillende fases in je relatie horen logischerwijs verschillende maatstaven. Een verhaal uit de oude doos hierover is ook:

In het eerste jaar van je huwelijk mag je voor iedere keer dat jullie intiem zijn een boon in een potje stoppen. Na het jaar mag je voor iedere keer dat jullie ‘het’ doen een boon uit het potje halen. Het schijnt dat het potje nooit meer leeg komt.

NB: uit de tijd dat je als maagd het huwelijk inging. 

Geen kinderen zonder seks maar dan…

Zou het echt waar zijn? Heb je in het eerst jaar van je relatie meer seks (met elkaar) dan de rest van jullie leven daarna? Algemeen bekend is dat de komst kinderen roet in het eten gooit als het om energie, tijd en lust gaat. Maar om die kleine draken de totale schuld te geven gaat echter te ver. In de documentaire ‘Mijn seks is stuk’ onderzoekt Lize Korpershoek waarom haar zin in seks binnen haar relaties altijd verdwijnt na de eerste verliefdheid. Lize is 34 jaar en heeft geen kinderen.

Is liefde houdbaar zonder seks? En waarom vinden we seks zo belangrijk?

‘Seks is de lijm van je relatie, dus als dat er niet is, valt een relatie sneller uit elkaar.’ Aldus seksuoloog Eveline Stallaart. De seksuoloog uit Amsterdam adviseert haar patiënten zelfs ongeveer drie keer per maand seks. Klinkt haalbaar maar voor veel stellen is toch ook dit een uitdaging. We hebben in bed te weinig aandacht voor elkaar en zijn afgeleid.

Invloed van sociale media

Eén van die afleidingen betreft sociale media, constateert Stallaart. “We zijn meer bezig met ons leven op sociale media dan met elkaar. Vaak duikt men voor het slapen gaan nog even de telefoon in en als ze moe worden, gaan ze direct slapen. Intiem contact zoals knuffelen en kussen komt dus minder voor.”

Hoe vaak is dan normaal?

Ok, we moeten de liefde met elkaar bedrijven om in contact te blijven met elkaar, letterlijk. Hoe vaak dan?
‘Ongeveer drie keer per maand.’ zegt Stallaart. 
Twee keer seks per week was toch ooit het landelijk gemiddelde?
‘Onzin!’ Zegt seksuologe Hanneke Termeer. Zij stelt dat je hier vooral met elkaar over moet praten en samen moet uitmaken wat voor jullie prettig is. Mooi maar ook een beetje een open deur.

Goed nieuws

Seks begint met erover denken en praten en dat doen we nu. Wat werkt voor jou? Welke boeken, films of websites spreken je aan? Leg de lat laag want druk op seks is een moodkiller.

Verbeter de wereld en begin bij jezelf 😉

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.