Waarom Is Seks Hebben Zo Gezond Voor Je?

Merel Nijman | woensdag 04 augustus 2021

Iedereen weet dat gevarieerd eten gezond voor je is, net zoals voldoende beweging. Ook weet iedereen dat seks belangrijk is voor een liefdevolle relatie. Maar weet iedereen ook dat seks gewoon echt gezond voor je is? Wij geven je in deze blog 6 redenen waarom seks hebben ook echt nodig is.

1. Seks zorgt voor minder stress

Seks helpt om stress te verminderen. Het verlaagt de bloeddruk en laat je ontspannen. Dit is uit onderzoek van Biological Psychology gebleken. Deelnemers van dit onderzoek die regelmatig seks hadden, vertoonde de laagste toename in bloeddruk bij een stressvolle situatie. 

2.  Seks is goed voor je weerstand

Er bestaat een link tussen de hoeveelheid seks die je hebt en hoe sterk je immuunsysteem is. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig seks hebben een hoger gehalte van Immunoglobuline A (IgA) hebben dan mensen die minder vaak seks hebben. IgA zijn antistoffen die je beschermen tegen bacteriën en virussen. Dus als je twee keer per week seks hebt zorgt dit al voor een betere weerstand.

3. Calorieën verbranden tijdens seks  

Met een half uurtje seks verbrand je al zo een 100 calorieën of meer! Net zo veel als een rondje hardlopen of fietsen, maar hiervoor hoef je niet naar de sportschool.

4. Gezonder hart door seks

Twee keer per week seks vermindert de kans op een hartaanval. Seks voert je hartslag op en hierdoor gaat je bloed sneller stromen. Dit heeft een positief effect op je hart en bloedvaten.

5.  Seks verzacht de pijn

Door seks maakt je lichaam het hormoon: oxytocine aan. Dit hormoon stimuleert weer de productie van endorfine: ook bekend als gelukshormoon. Endorfine werkt als natuurlijke pijnstiller. Na de seks kan je dus minder last hebben van hoofdpijn, spierpijn of menstruele klachten. 

6. Seks verkleint de kans op prostaatkanker

Regelmatige ejaculatie (zaadlozing) zou volgens Australische wetenschappers de kans op prostaatkanker verminderen. Mannen die per maand 21 keer of meer ejaculeren, hebben minder kans op prostaatkanker dan mannen die vier tot zeven keer ejaculeren per maand.

Kortom; seks is goed en gezond voor je!