Erotische Intelligentie: Hoe Houd Je de Passie In een Langdurige Relatie?

Merel Nijman | woensdag 11 augustus 2021

Een goed huwelijk was vroeger meer economisch dan liefdevol. Ook was seks toen meer gericht op het krijgen van kinderen. Hierdoor zochten we emotionele banden buiten de relatie om. Tegenwoordig ontstaan relaties op basis van liefde en is seks niet meer gericht op het krijgen van kinderen maar is het geworteld in verlangen en begeerten. Maar is het mogelijk om seksuele begeerten levendig te houden binnen je relatie? Esther Perel, één van de meest bekende relatie- en psychotherapeuten ter wereld, geeft interessante inzichten over erotische intelligentie waarover wij in deze blog graag vertellen!

Wees de partner die je jezelf wenst 

Heb jij in je relatie veel avontuur en passie nodig of juist meer rust en respect? Waarin herken jij jezelf? Je moet de partner zijn die je jezelf wenst. Je bent zelf verantwoordelijk om je “dode zelf” weer levend te krijgen. Verlang niet van je partner om dit voor jou te doen. Het is ook belangrijk dat je zelf het gevoel hebt dat je het waard bent om een erotisch leven te lijden. Wees dus eerst een “Juicy You”. 

Tussen twee behoefte in

Aan de ene kant hebben we behoefte aan avontuur, verlangen naar het onbekende, het onvoorspelbare en het onverwachte. We willen risico’s nemen en dingen doen die we gewoonlijk uit de weg gaan. Maar aan de andere kant hebben we behoefte aan veiligheid, het onbekende onder controle houden en bouwen aan zekerheid. Om het nog een lange tijd erotisch te houden binnen je relatie, moeten we volgens Perel leren om deze twee behoefte met elkaar te mengen: namelijk vrijheid versus verbondenheid.

Ontwikkel erotische intelligentie

Om te genieten van seks is een basisgevoel van emotionele intimiteit en fysieke intimiteit belangrijk. Als je als koppel te veel met elkaar vergroeid bent, elkaar dus door en door kent, kan dit zorgen voor minder spanning en lust. Erotiek ontstaat door het onvoorspelbare, dit botst met gewoonte binnen een relatie. Om toch die erotiek te laten ontstaan is er een stukje afstand nodig, zodat fantasie, nieuwsgierigheid en mysterie de ruimte krijgen. Het is een vorm van erotische intelligentie; het gaat niet om frequentie en prestatie. Passie gaat samen met de hoeveelheid onzekerheid die we kunnen verdragen. Het betekent dus accepteren dat je je partner niet 100% kent, zodat je partner voor een deel mysterieus voor je blijft. 

De ingrediënten voor erotische intelligentie 

Fantasie, vernieuwing, verbeelding, nieuwsgierigheid, durven spelen en mystiek vormen de ingrediënten voor erotische intelligentie. Erotiek en begeerte ontstaan als we ons geen zorgen maken over de ander. Hieronder een aantal manieren om erotiek (terug) te krijgen binnen je relatie:

1. Zie je partner in zijn/haar element (werk, hobby, passie)

2. Verras je partner of laat je verrassen

3. Ga af en toe lekker weg (weekendje met vrienden of een avondje de kroeg in) en vindt opnieuw de verbinding als je thuis komt 

4. Zie je partner door andermans ogen

Tot slot: Praat óók over seks. Veel partners spreken pas over seksualiteit als er een crisis is, zoals ontrouw of als er sprake is van een ingedut seksleven. Wees dit voor 🙂

Tip: Vraag aan je partner wat seks voor hem/haar betekent om zo het gesprek aan te gaan!