Samen Slapen Met je Partner is Beter Voor je Nachtrust

Merel Nijman | woensdag 28 juli 2021

Slaap is the key voor ieder mens om zich goed te voelen. Wakker worden naast je partner is natuurlijk een van de beste manieren om wakker te worden. Maar naast dat samen wakker worden heel fijn is, is het ook nog is beter voor je nachtrust. Wij leggen je in deze blog graag uit hoe het kan dat samen met je partner slapen juist ontzettend gezond is, maar dat het ook kan voorkomen dat je juist slechter samen slaapt.

Samen slapen

Hoe gek het voor ons nu klinkt, hoe normaal het vroeger was om na de seks apart van elkaar te gaan slapen. In het oude Rome was een gedeeld bed namelijk alleen bedoeld voor seks hebben om uiteindelijk kinderen te krijgen. Er werd verder niet gezamenlijk in een bed geslapen. Maar in deze tijd is het heel normaal om elke nacht met je partner samen te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat koppels met een intieme relatie gezonder zijn en langer leven. Ook is gebleken dat vrouwen met niemand zo fijn slapen als met hun partner aan hun zijde. Naast je partner liggen zou namelijk zorgen voor een veilig gevoel, waardoor de aanmaak van het hormoon Cortisol wordt verlaagd en dus minder stress ervaart. Doordat je minder stress ervaart kun je beter slapen.

Liefdeshormoon

Als je samen slaapt ontstaat er ook nog een ander stofje. Dit stofje heet: Oxytocine, en wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Het zorgt er namelijk voor dat je geen angst voelt en daardoor lekkerder slaapt. Dus samen slapen zorgt niet alleen voor minder stresshormonen in je lichaam maar ook voor meer liefdeshormonen. Je slaapt naast je partner meer ontspannen, wordt minder vaak wakker en bent meer uitgerust. En niet te vergeten dat je door samen slapen ook meer seks hebt, dus zou ik zeggen slaap lekker met je partner samen. Maar wat als je juist onrustiger slaapt naast je partner?

Slechter samen slapen

Niet bij iedereen komt het voor dat je met je partner beter slaapt. Iedereen wil graag voor zijn gevoel met zijn partner samen slapen, maar dit is niet altijd even goed. Voor sommige geldt dat de kwaliteit van je eigen slaap achteruitgaat als je samen in één bed ligt. Je kan elkaar namelijk makkelijk storen met draaien, hard ademen of snurken. Als dit het geval is kan je er ook voor kiezen om toch apart te slapen. Zorg er dan wel voor om elkaar voldoende te blijven opzoeken. Denk aan ’s ochtends weer terug bij elkaar in bed kruipen om zo toch de seks goed erin te houden!