Scheiden: het Einde Maar Vooral een Nieuw Begin

Roos van Ginkel | vrijdag 02 juli 2021

Scheiden. Het is niet het meest leuke onderwerp, maar wel een onderwerp wat tegenwoordig veel voorkomt. Jaarlijks hebben 70.000 mensen in Nederland te maken met een scheiding, dat is niet weinig! Soms werkt het gewoonweg niet binnen een relatie, dan is de stekker eruit trekken een heftige stap, maar wel de juiste. Pas nadat de situatie vanuit beide partijen is geaccepteerd kun je je weer openstellen voor een nieuw begin met wellicht een nieuwe liefde. Wij leggen in deze blog de verschillende fases uit die kunnen voorkomen binnen een relatie.

Roze wolk

In het begin van elke relatie is je partner leuk, lief, sexy en slim! Je zit dan midden op een roze wolk. Maar blijf je daarna ook gelukkig? De eerste maanden van een nieuwe relatie, waarin er vaak wordt gepraat over enorme verliefdheid, wordt de roze wolk fase genoemd. Door deze periode kunnen mensen erg ‘blind’ worden. Dit betekent dat we minder goed kunnen nadenken doordat er veranderingen in de hersenen plaatsvinden waarbij euforische hormonen de overhand nemen. Het komt helaas dus ook veel voor (70.000 scheidingen per jaar) dat een relatie uiteindelijk toch niet helemaal werkt. Dit kan zijn als je uit de roze wolk fase komt, of in een verder stadium in de relatie bent. De meest voorkomende redenen om te scheiden zijn: gebrek aan wederzijdse genegenheid, onvoldoende onderling respect, botsende karakters en ontrouw zijn. Als een van deze redenen optreedt in je relatie moet er een knoop worden doorgehakt. Gaan jullie er alles aan doen om bij elkaar te blijven of gaan jullie verder zonder elkaar? 

Scheiden accepteren

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Er is namelijk ooit heel veel liefde geweest en er is een kans dat die liefde er ook nog zit. Of dat de liefde er voor een van de twee nog zit en dat de ander wel wil scheiden. Dit is erg pijnlijk, voor iedereen. In deze situatie is het vooral belangrijk om te zorgen dat jullie niet vol strijd uit elkaar gaan en te zorgen voor acceptatie. Maar hoe zorg je nou voor acceptatie? Hieronder een aantal tips.

1. Geef jezelf de tijd om eerst alles te verwerken

2. Vermijd sociaal contact niet, praat juist erover

3. Probeer met jezelf bezig te zijn en niet in het verleden te blijven hangen

4. Geef toe dat je relatie niet perfect was

Durf ik het nog aan?

Bij een scheiding is er vaak een hoop verdriet en is het goed om alles op een rijtje te zetten voor jezelf. Maar na regen komt zonneschijn, toch? Als je dan weer single bent en je komt net uit een scheiding is er voor veel mensen de angst om zich open te stellen voor een nieuwe relatie. Dit kost tijd! Want hoe drukker je bent, hoe meer je ‘in je hoofd zit en niet in je hart’. Om te voelen is tijd en ruimte nodig. Pas als je de tijd hebt om een beetje bij jezelf te komen, om bij je gevoel te komen, zal je ook meer open kunnen staan voor de liefde.

Nieuwe liefde

Als je dan eenmaal bent aangekomen op het punt dat je weer zin hebt in een nieuwe relatie, kan je gaan daten. Een nieuwe liefde kan zomaar komen aanwaaien, maar dit gebeurt vaker niet dan wel. Gelukkig bestaan er tegenwoordig erg goede matchmakers, die voor jou op zoek kunnen gaan naar de ware!