Samenwerken Met Je Partner; Go or No Go?

Merel Nijman | woensdag 18 augustus 2021

Voor de een klinkt het als muziek in de oren: liefde en het ondernemerschap in een. Samen jullie passie delen, dromen realiseren en veel tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Terwijl andere stellen er juist absoluut niet aan moeten denken om samenwerken en samenleven te combineren. Hoeveel stellen wagen zich aan samenwerken en hoe gaat dit? Wij vertellen het je graag in deze blog!

Samenleven en samenwerken 

Er zijn duizenden stellen in Nederland die zich wagen aan samenwerken. Soms gebeurt dit omdat je samen begonnen bent, soms omdat het in de loop der jaren vanzelfsprekend wordt dat de partner meekomt werken in het eigen bedrijf. De vraag is natuurlijk: hoe gaat dit? Het kan geweldig zijn als jullie een ‘dreamteam’ vormen! Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn om thuis en buitenshuis met elkaar te zijn. Elke relatie heeft natuurlijk zijn valkuilen maar voor een samenwerkend stel is dit nog ingewikkelder. Veel ondernemers moeten om succesvol te zijn erg hard werken en niet opgeven. Door deze focus op het bedrijf kan de partnerrelatie onder druk te komen staan. 

Problemen met samenwerken  

Er kunnen een hoop problemen ontstaan door het samenwerken. Dit kan ten koste gaan van jezelf en je relatie. Hieronder een paar veel voorkomende problemen:

  • Onopgeloste ergernissen en problemen die zich opstapelen
  • Disbalans tussen werk en privé
  • Ontevreden over de taakverdeling
  • Niet kunnen genieten van behaalde successen
  • Machtsstrijd
  • Geen oprechte aandacht meer voor elkaar

Werk aan de winkel

Wat als de liefde waardoor jullie ooit zijn samengekomen inderdaad langzaam verdwijnt doordat jullie samenwerken? Er zijn een aantal dingen die helpen om elkaar terug te vinden. Allereerst: wees mild. Je moet je partner even goed behandelen als een collega, en zelfs nog een stukje liever. Naast dat moet je je eigen ruimte bewaken en zorgen voor voldoende afstand. Denk aan dingen dus apart doen tijdens werktijd. Het is ook heel belangrijk om alles open en eerlijk met elkaar te bespreken. Denk hierbij aan verwachtingen naar elkaar uitspreken. Bij samenwerken met je partner is het heel belangrijk om werk en privé gescheiden te houden. Dus als jullie thuis een onopgelost ruzietje hadden, laat deze dan ook echt thuis en neem het niet mee naar werk. Als laatste: investeer in Q-time. Let erop dat jullie geen collega’s worden die toevallig onder hetzelfde dak wonen.

Dusss.. Samenwerken met je liefdespartner kan, mits jullie allebei genoeg investeren om het te laten slagen! Wees dus mild, open en eerlijk. Spreek je verwachtingen uit en investeer vooral in Quality time