Hoe verwerk je onbeantwoorde liefde? Wij geven 5 tips! 

Roos van Ginkel | woensdag 18 november 2020

Een verschrikkelijk gevoel, iets willen maar niet kunnen krijgen. We worden allemaal wel een keer verliefd op iemand die niet hetzelfde voelt. Onbeantwoorde liefde. Het is én blijft lastig. Maar wij hebben 5 tips zodat je je snel weer beter voelt. Goodbye sad feelings, hello happy you!

Wat is onbeantwoorde liefde?

Voor we tips kunnen geven, is het goed om eerst te kijken naar waarom we altijd hetgeen willen wat we niet kunnen krijgen. Zoals we wel eens beschreven hebben, komen er verschillende stofjes vrij in je hersenen tijdens verliefdheid. Denk hierbij aan oxytocine en dopamine. Deze stofjes zorgen ervoor dat je je extreem goed voelt als je bij je lover bent. Maar als je daar niet bent, voel je je down. In het geval van onbeantwoorde liefde is dit een lastig verhaal. Door die stofjes verlang je letterlijk naar iets wat je niet kunt krijgen. Dit kan je depressief laten voelen. Maar er is ook goed nieuws. Je kunt een aantal dingen doen om dit gevoel tegen te gaan. Wij verschaffen je vijf tips:

Tip 1: wees kritisch

Tijdens verliefdheid idealiseer je iemand vaak onbewust. Het gras is altijd groener bij de buren, nietwaar? Laten we daarmee stoppen. Los van dat, stel jezelf de vraag of je wel met iemand wilt zijn die niet 100% voor jou gaat. Je bent veel te leuk om op iemand te wachten. Je verdient beter dan dat. 

Tip 2: neem afstand 

Die stofjes die jou verliefd maken, worden elke keer weer actief als je je lover ziet. Door onbeantwoorde liefde, krijg je na deze piek een drastische daling. Dit zorgt ervoor dat jij je nog rotter voelt. Daarom is het goed om afstand te nemen. Zorg dat je hem/haar geen berichten meer stuurt, probeer niet teveel in dezelfde ruimte te zijn en verwijder desnoods zijn/haar nummer. Hoewel dit misschien erg radicaal klinkt, het gaat je op lange termijn helpen. 

Tip 3: blijf positief

Het kan zijn dat er meerdere nare gedachtes door je hoofd zijn gegaan: ‘ik ga nooit meer iemand vinden’ of ‘ik word nooit meer zo verliefd als dat ik nu ben’. Maar geloof me, voor iedereen loopt er een speciaal persoon rond op deze aarde. Jij bent al eens verliefd geworden, dus ik kan je verzekeren dat dit heus nog een keer gebeurt. Laat je dus niet meeslepen met deze gedachten en blijf positief. 

Tip 4: zoek afleiding

Het is logisch dat je veel aan die persoon denkt. Maar wat schiet je ermee op? Hoe meer aandacht je aan iets besteedt, hoe belangrijker het wordt. Daarom is de belangrijkste tip: focus op iets anders. Zoek afleiding. Ga leuke dingen doen met vrienden, ga sporten, zoek een nieuwe hobby of neem wat extra tijd voor jezelf. Door afleiding raken de negatieve gedachtes op de achtergrond, en komt er een moment dat je niet meer aan die persoon denkt. 

Tip 5: ga weer daten

Ga weer daten. Hoe lastig het misschien ook is, nieuwe mensen ontmoeten zorgt voor afleiding. En afleiding is key. Stel je open, spreek weer af en wie weet bloeit er wel iets onverwachts op. 

Tuurlijk is het lastig als je niet krijgt wat je wilt. Maar draai hem eens om, wil jij wel met iemand zijn die niet volledig voor jou gaat? Het antwoord is nee. Je verdient beter dan dat. Zoek daarom afleiding, ga weer daten en onderneem leuke dingen. Zorg daarnaast dat je positief blijft en neem afstand. Het leven zal je snel weer toelachen!

Wellicht kunnen wij je helpen aan een fijne relatie. Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.