Echte Liefde: Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk

Roos van Ginkel | woensdag 11 november 2020

Gemiddeld 20% tot 25% van de mensen gaat vreemd én een op de drie huwelijken in Nederland strandt. Maar wat maakt dat twee derde van de huwelijken het wel overleeft? Wat is het geheim van echte liefde? Het boek ‘de zeven wetten van de liefde’ van Corine Koole verschaft wellicht een antwoord op deze vragen. 

Wat is grote liefde?

Voor we een antwoord kunnen geven op bovengenoemde vragen is het belangrijk om eerst te kijken wat een huwelijk gelukkig maakt. Een van de wetten waar Koole over schrijft in haar boek is de wet van ‘de grote liefde’. Grote liefde of echte liefde is volgens haar een belangrijk onderdeel van een gelukkig huwelijk. Maar wat is grote liefde dan precies? Koole stelt dat grote liefde je als het ware in brand zet, je dingen zichtbaar laat maken die zonder die grote liefde niet zichtbaar waren geworden. Het voelt alsof alles ineens baadt in zonlicht. Maar wat is het geheim van jouw echte liefde? Volgens Koole moet je elkaar accepteren en respecteren. Het is belangrijk dat je niet denkt dat je het beter kunt of weet dan de ander en dat je volledig van iemand houdt, zelfs van de dingen waaraan je je zou kunnen ergeren. Daarnaast speelt ook karakter een rol. Volgens Koole hebben gelukkige mensen ook een gelukkiger huwelijk. Als je bijvoorbeeld beide vergevingsgezind en flexibel bent, heb je een grotere kans op een gelukkig huwelijk.

Alles kunnen delen

Een gemiddelde dag in het leven van de mens bestaat vaak uit niet meer dan een optelsom van onbenulligheden. Denk aan kortstondige blijdschappen, kleine ergernissen en opborrelende inzichten. Dit zijn allemaal dingen waarmee je je vrienden of familie niet lastig valt. Maar het zijn wel dingen die je graag met iemand wilt delen. Grote liefde zit hem dus ook in het kunnen delen van kleine details. Deze details zullen zonder grote liefde niet langer bestaan. Grote liefde is als een zon die zelfs het kleinste snoeppapiertje laat glinsteren.

Hoe onderhoud je grote liefde?

Hoe zo’n grote liefde tot stand komt is lastig te zeggen. Maar het onderhouden ervan is iets praktisch en heeft niks te maken met verbeelding of magie. Als Koole het heeft over onderhoud doelt zij op wederzijdse acceptatie, vrijlaten in elkaars keuzes en leuke dingen blijven ondernemen met zijn tweeën. Ga uiteten, ga een weekend weg of plan wat ‘quality time’. 

Een gelukkig huwelijk als gevolg van grote liefde?

Het mag nu wel duidelijk zijn wat grote liefde is en hoe je het onderhoudt. Maar de belangrijkste vraag is of je grote liefde nodig hebt voor een lang en gelukkig huwelijk. Koole zegt dat een gelukkig huwelijk een gevolg is van onderhoud en niet per definitie van grote liefde. Zij geeft als voorbeeld dat sommige mensen zo goed zijn in onderhoud dat het er niet meer toe doet dat de grote liefde er niet meer is, of misschien wel nooit is geweest. Er zijn huwelijken die flaneren zonder grote liefde, maar andersom is dat bijna niet mogelijk. Zonder onderhoud is volgens Koole de liefde en het huwelijk ten dode opgeschreven. Onderhouden is dus key.

Twee duidelijke vragen: ‘wat maakt het dat sommige huwelijken het wel overleven en wat is het geheim?’, met een duidelijk antwoord. We moeten constant ons best blijven doen om ons huwelijk te onderhouden. Respecteer elkaar en laat elkaar vrij. Maar heb ook een leuk leven samen, waarin je dingen onderneemt en avonturen beleeft. Zolang je samen bereid bent om er hard voor te werken, kan een lang en gelukkig huwelijk blijven bestaan.