Hoe kun je het beste omgaan met emoties na een break-up?

Merel Nijman | woensdag 20 april 2022

Na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een break-up of ongeluk, is de verleiding groot om emoties weg te stoppen en door te gaan. Dat verzacht de pijn even, maar kan leiden tot een trauma. Maar wat moet je dan wel doen? In deze blog gaan we het hebben over incasseren en weer opkrabbelen na een relatiebreuk!

Wonden 

Wat veel mensen doen na een ingrijpende gebeurtenis is: wachten. Ze hebben het idee dat de tijd alle wonden heelt. Traumabegeleider Irene Kersten( https://bloomcoaching.nl/over-bloom/) zegt: “Wie zoiets als een ongeluk of scheiding meemaakt loopt psychische verwondingen op door de schok van angst of verlies. Tijd doet niets als die psychische wond niet wordt verzorgd. De verleiding is groot om pijn, verdriet of boosheid weg te stoppen of te parkeren en afleiding te zoeken in werk, sporten of drankgebruik. Met als resultaat dat je in de toekomst een trauma ontwikkeld omdat die gevoelens blijven borrelen en als maar groter worden.”

Helende werking

Mensen in zware tijden hebben de neiging om zich terug te trekken van contact met anderen. Terwijl juist een knuffel is wat we dan nodig hebben als we ons eenzaam of verdrietig voelen. Niks is zo helend als contact met anderen. Volgens Kersten is het wel van belang dat dit niet zomaar iemand is, het moet wel iemand zijn waarbij je je veilig voelt. Het moet iemand zijn die naar je luistert zonder oordeel of advies, zodat je zonder onderbreking kunt vertellen wat er is gebeurd. En als daar veel tranen bij los komen is dat juist goed! 

Aandacht 

Een probleem vraagt niet om een oplossing, die is er namelijk niet altijd. Een probleem vraagt om aandacht. Het fijne van verhalen vertellen is ook dat het je gedachten kan ordenen. Ook is een andere belangrijke stap om weer grond onder je voeten te krijgen en om weer rust te vinden. Wie acute stress ervaart schiet in de overlevingsstand en reageert vanuit instinctieve oerbrein. Het rationele brein wordt uitgeschakeld, helder nadenken over oplossingen werkt niet meer. Irene Kersten zegt daarom: “Zoek mensen of bezigheden op die een kalmerend effect hebben. Denk aan wandelen, schrijven, sporten of bakken.” https://dtng.nl/the-end-relatie-verwerken/

Nieuwe jij

Je verlies accepteren: het klinkt logisch en makkelijk, maar is misschien wel het moeilijkste wat er is. We hebben nou eenmaal de neiging om ons te verzetten tegen nare gevoelens. Het proces om te accepteren dat verlies van een geliefde, gezondheid of een relatie bij het leven hoort kan een tijd duren. Mensen noemen de periode na een levensveranderende gebeurtenis ‘na triltijd’. Als na de storm de wind is gaan liggen, komt de opgave om het leven opnieuw op te pakken. Je neemt de schade op en kijk vooral dan ook naar wat deze periode je heeft gebracht. Weet dat je groeit door ervaringen, juist door de moeilijke.