The end: het verwerken van je relatie

Merel Nijman | woensdag 02 februari 2022

Als je relatie ten einde komt is dat vaak pijnlijk. Het heeft meestal een grote impact op je leven en kan lastig zijn om het een plek te geven. Er zijn wel stappen om het verwerken makkelijker te maken! In deze blog leggen wij graag uit wat te doen bij het einde van een relatie.

Ondersteboven

In eerste instantie ben je ondersteboven omdat je niet goed weet wat je is overkomen. Het maakt het wel anders als jij degene was die een punt achter de relatie heeft gezet. Je hebt je dan kunnen voorbereiden op het ‘uit maken’. Los van dit word je er allebei mee geconfronteerd, en dat is moeilijk. Je voelt spanning zowel lichamelijk als emotioneel. En je denkt hoe kom ik hier ooit overheen?

Rouwen 

Het is erg belangrijk dat je begint met de kwaadheid en het verdriet toelaten zodat je echt de pijn voelt. Veel mensen stoppen hun gevoel weg en hierdoor wordt het later alleen maar erger. Het kost wel tijd om dit nieuwe gevoel binnen te laten, om ermee te leren functioneren. Je raakt door je gevoelens uit balans en je kan geblokkeerd raken als je denkt dat er geen weg terug is. Als dit het geval is, is het heel belangrijk om in te zetten op je eigenwaarde. Dit is een erg kwetsbare periode waarbij je door het oog van de storm gaat om te komen tot besef wat echt belangrijk is voor jou. Hier ga je wel beseffen wat je echt nodig hebt als persoon om gelukkig te zijn, los van je relatie!

Leermoment 

Als je beseft dat je leven er vanaf nu anders uit gaat zien, kan dit angst met zich meebrengen. Het is belangrijk om dan te denken aan de positieve dingen die veranderen. Denk bijvoorbeeld aan dat je nu weet wat je wil in je volgende relatie. Of dat je veel geleerd hebt uit deze relatie en jezelf ook beter kent nu! Met al deze kennis kan je volgende relatie dus alleen nog maar beter worden ☺

Ga erop uit!

Het belangrijkste is om na het rouwen er weer lekker tussenuit te gaan! Soms lijkt het onmogelijk om weer te denken aan leuke dingen doen maar dit gaat je helpen. Plan leuke dagjes weg met vrienden of met je familie. Ga lekker shoppen of uit eten bij je favoriete restaurant en geniet van zulke momenten. Je zult vanzelf zien dat je steeds minder vaak denkt aan je break-up en dat je je beter gaat voelen. Alleen zo kan je ook later weer openstaan voor nieuwe liefde 😉