Wat gebeurt er in je lichaam als je verliefd bent?

Merel Nijman | woensdag 11 mei 2022

Geen eetlust, je niet kunnen concentreren en tegelijkertijd het gevoel de hele wereld aan te kunnen en vlinders in je buik: als je verliefd bent voel je je letterlijk anders. Hoe komt dat en wat gebeurt er precies in ons lichaam als je verliefd bent? Lees het in deze blog!

Lichamelijke reacties

Het gevoel van verliefdheid wordt veroorzaakt doordat je lichaam stoffen aanmaakt die je hersenen flink kunnen beïnvloeden. Dat verklaart waarom je zo opgewekt bent, maar aan de andere kant ook belangrijke zaken verwaarloost. Onderzoek laat zien dat dit gevoel na verloop van tijd vanzelf minder wordt en voorbijgaat. Een snelle hartslag, klamme handen en vlinders in de buik zijn allemaal lichamelijke reacties die horen bij verliefdheid. Zijn die vlinders rillende buikspieren of het gevolg van verminderde bloedtoevoer naar de maag en ingewanden? Jan Hindrik Ravesloot, hoogleraar fysiologie aan het AMC, vermoedt het eerste. “De opwinding brengt het lichaam in staat van paraatheid. Daarbij hoort een hogere spanning in de skeletspieren. Die kunnen soms zo strak komen te staan dat ze gaan trillen.”

Dopamine

Wanneer jij seksueel aangetrokken bent tot iemand en verliefd wordt, verandert het niveau van het hormoon testosteron. Dit geeft energie en drijft mensen naar elkaar toe. Bij mannen is standaard al meer testosteron aanwezig, maar bij verliefdheid gaat de aanmaak iets omlaag. Bij vrouwen verdubbelt dit juist. Ook maak je dopamine aan en hierdoor voel je je blij en zelfverzekerd. Bij verliefdheid kan dit weken, maanden of soms jaren duren, maar uiteindelijk daalt het niveau van dopamine altijd.

Knuffelstof

Twee stoffen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je tijdens je relatie een gevoel van geborgenheid en vertrouwen krijgt, en je daardoor ook aan elkaar gehecht raakt wanneer de dopamine minder wordt. Deze ‘knuffelstoffen’ – oxytocine en vasopressine – maken de hersenen aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt. Vasopressine zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt en dat je minder plast en meer water vasthoudt. Je maakt dit hormoon aan als je dorst hebt en oxytocine brengt het baar proces van baby’s op gang. Dit zorgt er ook voor dat wanneer je verliefd bent je minder onder de indruk bent van anderen en je dus langer gelukkig met elkaar kunt zijn!

Duss.. snel op een leuke date om hopelijk die vlinders in je buik te gaan voelen 😉