Waarom narcisme bij vrouwen gevaarlijker is maar bij mannen meer voorkomt

Marie Jose | woensdag 13 november 2019

We denken bij narcisme vaak aan mannen, maar bij vrouwen komt het ook wel degelijk voor. Het grote verschil tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten is het gevoel van voorrecht. De mannelijke narcist heeft, meer dan de vrouw, echt het idee dat hij recht heeft op macht en zal je bespelen en manipuleren om dit ook te krijgen. Het gevoel recht te hebben op macht wordt ondersteund door de klassieke rolverdeling in onze maatschappij. Macho gedrag wordt meer geaccepteerd van de man. Wij verwarren daarom onterecht narcistische eigenschappen met leiderschap en autoriteit. Heel gevaarlijk want dit heeft niets met leiderschap te maken maar met een ontembare zucht naar macht en aandacht.

De vrouwelijke narcist heeft net zoveel behoefte aan macht en aandacht maar zal dit anders verpakken. Ze zal zich anders voordoen dan ze is en lijkt zorgzaam, lief en warm. Niets is echter minder waar. Op een minder zichtbare manier, maar niet minder effectief zal de vrouwelijk narcist haar zin krijgen. Ze zet, indien nodig, haar dierbaren (kinderen, geliefde) hiervoor in om haar verlangen naar aandacht te stillen.

Ontstaan van een narcist

Narcisten worden als gewone mensen geboren. Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam schreef: Bewonder mij! Overleven in een narcistische wereld. Hierin legt hij uit hoe narcisme ontstaat en komt hij tot een aantal interessante conclusies. Hij zegt dat het vooral de rol van de ouders is die het narcisme triggert. De kinderen worden op een voetstuk geplaatst en immer de hemel in geprezen. Ze worden hierdoor afhankelijk van aandacht en goedkeuring en een narcist is geboren.

Waarom vallen we voor een narcist

Narcisten zijn woest aantrekkelijk op het eerste gezicht. In deze snelle wereld waarin we snel oordelen en je vaak maar één kans krijgt is een verpletterende eerste indruk enorm belangrijk. Charismatische personen maken die indruk, vaak op een goede manier.

De 4 componenten van charisma

Charisma bestaat uit vier componenten en laat het nou net zo zijn dat narcisten deze vaak alle vier bezitten:

  1. Aantrekkelijkheid: mooie en hippe kleding, goed kapsel
  2. Uitstraling van zelfvertrouwen en competentie
  3. Warmte en charme in het contact
  4. Humoristische en geestige conversatie

Bekend natuurljk is dat narcisten ook minder fijne eigenschappen bezitten. De wereld draait om hen, ze willen graag bewonderd worden en hebben weinig empathisch vermogen. Ze gaan enkel voor eigen geluk, meestal ten koste van dat van jou. Dit is juist waarom het zo moeilijk is uit een relatie met een narcist te stappen. 

Hoe herken je een narcist

Een relatie met een narcist begint heel fijn. Je krijgt enorm veel liefde en  hij/zij speelt zo goed in op jouw behoeftes dat je al snel het leven door een roze bril bekijkt. Je wordt echt een beetje blind van liefde.

Heel langzaam maar zeker wordt het echter minder liefdevol. Tekenen aan de wand zijn als iemand zich schuldig maakt aan:

  • Kleineren
  • Jaloezie
  • Beschuldigingen
  • Losweken van vrienden

Het belangrijkste teken is echter wat er met jou gebeurt. Ben je minder zelfverzekerd en stabiel dan toen je single was? Loop je op eieren en ben je veel bezig met wat je partner van jouw acties zal vinden? Herken je jezelf nog echt?
Het effect van een ander op jou moet positief zijn en je sterker maken en niet andersom. Narcisten vinden hun ex vaak maar een labiel en onzeker persoon, maar dat was degene niet toen ze elkaar ontmoeten. 

Jij kent jezelf het beste en weet welke sterke vrouw of man je eigenlijk bent. Ga op zoek naar haar of hem en bevrijd jezelf.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.