Een relatie is geen garantie voor geluk. 6 redenen:

Lotte Ditzel | woensdag 29 mei 2019

Hoewel maar weinig mensen nee tegen zullen zeggen de liefde, is een romantische relatie geen synoniem voor minder eenzaamheid, verzorging of veiligheid. Een relatie betekent soms heel veel investeren óók als je er even niets voor terugkrijgt. De weg ernaartoe is al evenmin geplaveid. Veel singles zullen beamen dat daten niet immer het gezelschap of de liefde oplevert waarvoor ze zich in de eerste plaats op het pad der liefde begaven. Voor sommige is het zelfs beter om zich er (een periode) niet aan te wagen. Een dappere keuze, zeker gezien de sociale druk én interesse in het hebben van een relatie vandaag de dag. Toch één die in the end de kans op een happy end vergroot. 

1. Excuse me

Natuurlijk zijn er genoeg excuses te bedenken waarom jij nu geen relatie hebt. Denk aan ‘Ik ben een eigen onderneming gestart. Ik wil eerst 20 kilo afvallen. Het is mijn grootste wens om op wereldreis te gaan. Ik ben te kritisch.’ Toch zijn het niet altijd maar smoesjes. Het is gezond om nog andere interesses in het leven te hebben dan een eventuele partner. Voel je dat je prioriteiten ergens anders liggen, laat het daten dan even voor wat het is. Jouw grote liefde is het waard om helemaal voor te gaan toch? Mocht je hem of haar ooit aantrekken, heb jij in ieder geval geen spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. 

2. Beschuitje of verkeerde schuitje

Singles krijgen vaak te horen dat hun omgeving totaal niet snapt waarom ze nog alleen zijn. Hierdoor kunnen ze druk voelen om een relatie te moeten willen. Het impliceert dat er iets mis met hen is en dat ze aan bepaalde kwaliteiten kunnen/moeten voldoen voor het aantrekken van een liefde. We hebben het hier echter niet over een sollicitatie voor één of andere baan. Je zoekt naar een compleet persoon, niet naar een toevallige verzameling van de juiste eigenschappen. Voel je veel druk van buitenaf? Doe dan juist even een stapje terug. Geloof ons: beter de boot gemist dan in het verkeerde huwelijksbootje. 

3. Het ligt niet aan jou

Ben je extra gevoelig voor afwijzing, dan wil je jezelf hier logischerwijs zo goed mogelijk tegen wapenen. Dit maakt echter dat je juist sneller wordt afgewezen. Je raakt zo gefocust op zogenaamde aanwijzingen, die een eventuele afwijzing onthullen, dat je vrijwel elke ontluikende romance in de kiem smoort, nog voordat hij goed en wel is begonnen. In dat geval is het beter om eerst eens te gaan onderzoeken waar dit vandaan komt en er wat aan te doen, zodat je in het vervolg daadwerkelijk met de juiste uitrusting op pad kunt.  

4. Time out

Soms is daten niet goed voor je, omdat er voor jou nog teveel (onverwerkte) negatieve emoties aan kleven. Wellicht vanuit een vorige relatie of een ander trauma uit je verleden. Daten om aan deze emoties te ontsnappen of als afleiding is als plassen tegen de wind in. Vroeg of laat komt het als een boemerang naar je terug. Daarbij is het niet eerlijk tegenover degene met wie je op date gaat. In de liefde is er ook nog zoiets als timing en soms ben je er stomweg genoeg gewoon nog niet klaar voor. Focus je dan eerst op jezelf. 

5. Jij bent de zon

Het kan namelijk niet vaak genoeg gezegd worden: zelfliefde is de basis voor een liefdevolle relatie met iemand anders. Veel onzekere mensen duiken echter in een relatie met als doel om juist zelfverzekerder te worden. Een laag zelfbeeld zorgt er onbewust alleen voor dat je je aangetrokken voelt tot mensen, die jou hetzelfde zien als hoe jij jezelf ziet. Dit veroorzaakt slechte relaties, saboteert nieuwe relaties en laat een puinhoop van je achter als deze over zijn. Werk eerst rustig aan jezelf en kijk daarna pas of er iemand is die bij jouw nieuwe, geheelde zelf past. 

6. Friends with…

Tot slot heb je misschien wel leuke afspraakjes, alleen niet met vreemden en noem je het geen officiële dates. Valt iedereen in het niet bij die leuke tennisvriend(in), single collega tegenover aan je bureau of behulpzame buurman/vrouw, waar je zoveel mee optrekt en die al als vanzelf in je leven lijkt te passen? Wie weet zijn jullie wel meer dan alleen een tennissetje. Game, set, match!