Wat kun je het beste doen tegen liefdesverdriet?

Roos van Ginkel | donderdag 27 mei 2021

Liefdesverdriet, een fenomeen dat iedereen wel kent. Je voelt je waarschijnlijk enorm verdrietig, krijgt geen hap door je keel en denkt dat het nooit meer over zal gaan. Al met al, een enorm ellendig gevoel. Gelukkig hebben wij goed nieuws! Hoe donker en grauw alles nu lijkt, de zon zal snel weer gaan schijnen. Vaak een stuk sneller dan je nu denkt. Wij vertellen je in deze blog alles over liefdesverdriet, hoe lang het duurt en hoe je er snel overheen komt.

Wat zegt de wetenschap over liefdesverdriet?

Een gebroken hart. Het kan ons zo enorm slecht laten voelen. Niet alleen emotioneel maar ook fysiek. Zo kun je je enorm misselijk voelen of hoofdpijn hebben. Maar wat zegt de wetenschap hierover? Een onderzoek heeft via hersenscans aangetoond dat emotionele pijn door liefdesverdriet dezelfde gebieden stimuleert als de gebieden die actief worden bij lichamelijke pijn. Dit houdt dus in dat je wel degelijk fysieke pijn kan ervaren bij liefdesverdriet. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat liefdesverdriet dezelfde gebieden activeert als bij drugs verslaafden die abrupt stoppen met het gebruiken bijvoorbeeld cocaïne. Hoe bizar is dat! Liefdesverdriet kan ons dus letterlijk zo ziek laten voelen als bij het afkicken van drugs. 

Hoe lang duurt het?

Als je liefdesverdriet hebt, denk je vaak dat het nooit meer overgaat. Je kunt soms aan niks anders denken en voelt je ongelofelijk down. Gelukkig hebben we goed nieuws. Volgens de wetenschap duurt liefdesverdriet vaak een stuk korter dan je denkt. Amerikaanse onderzoekers vroegen aan studenten met liefdesverdriet aan te geven hoe erg de pijn was en hoe erg de pijn drie maanden later zou zijn. En wat bleek? Vrijwel alle studenten hadden minder verdriet na drie maanden dan dat ze hadden voorspeld. Tijd heelt de wonden en dat gaat vaak sneller dan je van te voren denkt.

Kun je liefdesverdriet sneller over laten gaan?

We weten nu dat we ons vaak sneller goed zullen voelen dan we van te voren denken. Maar zijn er dan ook dingen die we kunnen doen om het sneller over te laten gaan? Het antwoord is ja. Hieronder is een lijstje die volgens psychologen effectief zijn om het proces te versnellen.


1.   Zet de voordelen van de breuk op papier. 

Amerikaanse onderzoekers vroegen proefpersonen met een gebroken hart om drie dagen achter elkaar een kwartier tot half uur te schrijven over de goede kanten van hun relatiebreuk. Wat bleek? Vergeleken met de andere groepen die niets schreven rapporteerde deze groep meer positieve gevoelens zoals zelfvertrouwen en wijsheid.

2.    Zoek geen contact

Uit een Gronings onderzoek blijkt dat herinneringen aan je ex je letterlijk ziek kunnen laten voelen. Daarom is het het beste om alles wat aan je ex doet denken te vermijden. Verwijder hem van social media, bel hem niet op en berg spullen van je ex op. Op deze manier kom je volgens de wetenschap het snelst over je ex heen.

3.   Blijf niet hangen in je verdriet

Als je te lang blijft hangen in je verdriet, daalt het niveau van dopamine in je brein. Dit zorgt ervoor dat je je nog slechter gaat voelen. Door vrienden op te zoeken en nieuwe ervaringen op te doen, stijgt het dopamine niveau weer. Dit zal ervoor zorgen dat je weer meer energie en plezier ervaart.

4. Heb seks of zoek een nieuwe liefde

We schreven er wel eens een blog over, tijdens het vrijen maakt ons lichaam de hormonen oxytocine (voor vrouwen) en vasopressine (voor mannen) aan. Deze stofjes zorgen ervoor dat je je gelukkiger voelt. En Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat hoe sneller je een nieuwe liefde hebt, hoe eerder je over je ex heen bent. 

Kortom, als jij sneller over je liefdesverdriet heen wilt komen moet je je gevoelens op papier zetten. Het is goed om stil te staan bij je verdriet maar doe dit niet te lang. Leg de nadruk vooral op de mooie dingen in het leven. Heb daarnaast seks met een ander of zoek een nieuwe liefde. Een belangrijke les: zoek geen contact met je ex. Dit zal de wonden alleen maar onnodig open blijven halen. En geloof ons, liefdesverdriet gaat sneller over dan je denkt. Even volhouden en het leven lacht je snel weer toe!