Het belang van seks volgens Toña Wong Chung

Merel Nijman | woensdag 22 december 2021

Toña Wong Chung is al meer dan 25 jaar relatietherapeut en holistisch coach in haar eigen behandelcentrum, dus weet veel af van relaties! Zij vertelt graag wat meer over het belang van seks (in een relatie) en het in balans brengen van je hart. 

Seksualiteit 

Seks is een manier om je energie te laten stromen en om jezelf te uiten. Het is een cruciaal onderdeel van wie je bent en hoe je door het leven wilt gaan volgens T. Wong Chung. Ook is seks binnen een relatie heel belangrijk: wat je met seks tot uitdrukking kunt brengen, kan op geen enkele andere manier. Maar wat velen niet weten is dat best veel vrouwen kampen met problemen tijdens de seks en die denken dat dat normaal is. “Dat dacht ik toen ook, maar dat is niet.” vertelt T. Wong Chung.

Overgave 

Seks moet je in je relatie verbinden met liefde. Dit moet je wel leren en durven anders kan het zijn dat je niet geniet van de seks. In de praktijk van T. Wong Chung komen steeds meer klachten van mensen die niet kunnen genieten van de seks, omdat ze niet tevreden zijn met hoe ze eruitzien. Bij seks gaat het in essentie om de verhouding die je hebt met je eigen lichaam. Er is een bepaalde overgave nodig om je te kunnen openen voor seks en dat lukt niet als je je schaamt voor je lichaam. Bij plezier hebben in bed gaat het niet om de buitenkant, maar om de binnenkant: hoe je je over jezelf voelt, de verbinding die je maakt.

Hart in balans 

Pas recent is ontdekt dat er ook zenuwcellen in het hart zitten. Dat je denkt met je hart is dus helemaal niet zo gek. Dat wisten de Chinezen altijd al: in hun traditionele geneeskunde wordt awareness in het hart geplaatst. Als je bewust bent in je hart, zeggen zij, ben je bewust in de situatie, in het hier en nu. Om dat te kunnen zijn, moet je hart in balans zijn: open, maar tegelijkertijd goed beschermd. In de Chinese geneeskunde wordt het hart ‘de keizer’ genoemd, en het hartzakje ‘de lijfwacht van de keizer’. Deze metaforen geven aan hoe het moet zijn: zonder toestemming van de lijfwacht mag niemand de keizer binnenkomen. In het beste geval staat je hart dus niet zo ver open dat iedereen maar naar binnen kan en je kan kwetsen. Een hart in balans voelt wanneer het open mag zijn en de energie van het moment kan toelaten, en wanneer het dicht mag om zichzelf te beschermen. De meeste mensen die T. Wong Chung behandeld worstelen met de balans.

Duss.. om de verbinding echt aan te kunnen gaan tijdens de seks, moet je zorgen voor een goed zelfbeeld, jezelf goed kennen en in balans zijn☺