7 tips voor meer zelfvertrouwen

Merel Nijman | woensdag 29 december 2021

Het is belangrijk om sterk in je schoenen te staan voor jezelf, je relatie of gezin. Er zijn veel dingen waardoor je je sterker voelt! In deze blog geven wij je 7 tips voor meer zelfvertrouwen.

1. Noteer je successen 

Het is goed om zo af en toe eens te kijken naar de successen, in plaats de dingen die je nog moet doen. Volgens psycholoog Fred Sterk zijn al die to-do-lijstjes funest voor het zelfvertrouwen, dus juist wat vaker je richten op de positieve zaken!

2. Stel doelen

Probeer niet alles te kunnen. Als je eisen te hoog zijn, kan je je zich steeds een mislukkeling voelen. Zorg dat je geniet van de dingen die je kunt. Maar probeer ook af en toe iets te doen dat nét te moeilijk voor je is. Hoe meer ervaring met het slagen in uitdagingen, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt. En hoe gelukkiger je wordt.’

3. Positieve eigenschappen

Heb je al eens goede eigenschappen van jezelf op een lijstje gezet? Goedzo! Dit is namelijk een goede gelegenheid om jezelf een schouderklopje te geven.

4. Anders kijken naar kritiek

Kritiek hoort bij het leven. Sta open voor kritiek van anderen, maar weet dat kritiek een specifieke mening van iemand is. Die kan je afwijzen of accepteren, want jij bepaalt welke kritiek belangrijk is voor je om te kunnen groeien. 

5. Neem tijd voor jezelf 

Ga dat boek lezen, doe die Spaans cursus of die wijnproeverij. Ga lekker ontspannen in de sauna en maak tijd voor jezelf. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, want daardoor vergroot je je eigenwaarde en creëer je meer zelfvertrouwen. 

6. Accepteer complimenten 

Complimenten zijn bedoeld om je zelfrespect te vergroten, dus neem ze ook aan! Deel zelf ook complimenten uit. Het voelt goed om waardering voor andere uit te spreken, en je krijgt er ook nog is waardering voor terug.

7.  Persoonlijke ontwikkeling

Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling of schrijf je in voor een cursus timemanagement of leadership. Coaching is een van de meest effectieve manieren om te werken aan jezelf!

Dus.. Neem lekker tijd voor jezelf, denk positiever, werk aan jezelf en creëer zo meer zelfvertrouwen ☺