Manieren om beter om te kunnen gaan met ruzie

Merel Nijman | woensdag 26 januari 2022

Ruzie hoort nou eenmaal bij een relatie. Het is ook gezond om zo nu en dan even ruzie te maken, hierdoor leer je namelijk weer meer over elkaar. Maar er zijn verschillende manieren waardoor een ruzie juist erger wordt in plaats van beter. Dit moet natuurlijk worden voorkomen! In deze blog leggen wij de verschillende manieren uit om beter om te kunnen gaan met een ruzie.

De vier ruiters 

Er zijn verschillende dingen waardoor een ruzie erger kan worden. Een Amerikaanse relatietherapeut onderzoekt al jarenlang hoe koppels met elkaar omgaan en wat ze kunnen doen om hun relatie te verbeteren. Hij spreekt over de vier ruiters van de Apocalyps die we gebruiken waardoor een discussie erger wordt. Koppels komen voortdurend vast te zitten door hun communicatie. Hier kan wat aan gedaan worden als je inziet wat er misgaat, zodat je er daarna wat aan kan gaan doen! 

Kritiek

Er is een verschil tussen vertellen wat er gebeurt met je wanneer de ander iets doet, en de ander persoonlijk aanvallen of kritiek geven. Bijvoorbeeld: “Jij denkt nooit aan mij, je gaat alleen maar je eigen gang.” Dit is de ander aanvallen. Degene die de kritiek moet slikken voelt zich aangevallen en gekwetst waardoor er ruimte komt om zelf ook zo ertegen in te gaan. Als je zo het gesprek begint, gaat de ander zich snel proberen te verdedigen. Dus zorg dat als je kritiek hebt op je partner, je dit rustig uitlegt zonder diegene gelijk aan te vallen.

Verdediging

Als er toch kritiek is geleverd op een aanvallende manier is de volgende fase; het verdedigen (van jezelf). Degene die beledigd is gaat nu de ander beschuldigen van wat hij of zij doet. Beide partners graven zich in en vertrekken vanuit het standpunt: ‘niet ik, maar jij hebt een probleem.’ Beide gaan ze dan schieten op elkaar omdat je elkaar niet begrijpt. Hierdoor verdedigen we ons, komen met argumenten waarom iets wel of niet is gebeurd, in de hoop dat de ander hiermee tevreden is en zich terugtrekt.

Minachting

Deze fase komt nadat we onze partner zonder respect hebben behandeld. Dit kan komen door sarcastisch reageren, minimaliseren wat hij/zij zegt, scheldwoorden gebruiken. Bijvoorbeeld: ‘Ben je moe? Och nee toch! Ik ben hier pas net thuis en het enige wat jij kan doen is in die stoel zitten, ik heb er gewoon een klein kind bij!’ Minachting ontstaat vaak door negatieve gedachten over je partner en wanneer verschillen niet worden opgelost.

Terugtrekken

Als iemand het gevoel krijgt dat diegene wordt aangevallen dan komt het vaak voor hij/zij zich terugtrekt uit het contact met zijn of haar partner. Je reageert dan niet meer op wat je partner zegt. Je verschanst je. In plaats van de problemen bespreken gaan we deze vermijden. Dit willen we natuurlijk voorkomen, omdat het hierdoor alleen maar erger wordt.

Duss.. Het begint bij normaal aangeven als je ergens mee zit of als je je ergens aan stoort. Niet gelijk aanvallende kritiek leveren. Hierdoor hoeft de ander ook niet in de verdediging te gaan en kan er een gesprek worden gevoerd waarbij niemand zich hoeft terug te trekken. Stel dus bijvoorbeeld vragen aan je partner in plaats van verwijten gooien. En zorg dat je ook altijd naar jezelf kijkt, wat kan jij anders doen? Zo creëer je sympathie bij je partner en ontstaat er ruimte voor een goed gesprek!