Na de komst van een baby kan het liefdesgeluk van de ouders onder druk komen te staan. Dit terwijl de kwaliteit van de relatie van de ouders juist zo belangrijk is voor het kind. In deze blog geven wij tips hoe je een relatiedip kunt voorkomen na het krijgen van een baby.
Geboorte
Na de geboorte van een kind ben je opeens niet langer alleen elkaars geliefde, maar ben je ook samen verantwoordelijk voor een klein wezentje dat alle aandacht opeist. Daarnaast is er ook gebrek aan slaap en tijd voor jezelf of samen. De tevredenheid van je relatie kan hierdoor afnemen, blijkt uit onderzoek. Zo’n relatiedip hangt niet alleen samen met de komst van een baby; ook kinderloze stellen die lang bij elkaar zijn ervaren na verloop van tijd een daling in relatiegeluk.
Relatie-effecten
Het ouderschap kan ook positieve effecten hebben, wanneer je een kind krijgt verandert gepassioneerde liefde in een liefde die meer op intimiteit en toewijding is gebaseerd. Bij mannen stijgt vooral de toewijding, bij vrouwen groeit het gevoel van intimiteit. Dit geldt wel alleen voor degene die al goed in hun vel zaten voordat de baby kwam. Als dit niet het geval was, kan het juist bergafwaarts gaan. Hoe steviger een relatie is voor de komst van een kind, des te groter de kans dat het standhoudt. Helaas betekent dit niet dat stellen die samen gelukkig waren, gelukkig blijven na de komst van een baby. Maar ze herstellen beter omdat ze anders omgaan met de veranderingen die een kind meebrengt.
Hulp
Kersverse ouders konden tot kortgeleden geen professionele hulp inschakelen, omdat dit eerst gewoon nog niet werd aangeboden. Toen het bleek dat een kind niet alleen het relatiegeluk onder druk zet, maar dat relatiegeluk ook invloed heeft op het welzijn van het kind, kwam de relatiecursus voor ouders. Als je niet gelijk een relatie cursus wilt volgen, geven we hieronder een paar tips hoe je een relatiedip kan voorkomen.
1. Conflicten uitspreken en herstellen
Door de komst van een baby zijn er opeens veel meer potentiële conflicten. Het kan bijvoorbeeld gaan botsen om wat de ene partner belangrijk vindt voor het kind en de ander niet. Dingen die je een kind echt wilt meegeven of eigen behoefte in de relatie moet je echt uitspreken en herstellen, ander komen ze als een boemerang terug. Maar weet ook dat als het kleine irritaties zijn je moet proberen dit niet aan de grote klok te hangen, want er is al zo weinig tijd dus besteed dit liever aan andere dingen.
2. Deel de zorg
Het is bewezen dat als de zorg gelijk is verdeeld over beide ouders dat ze minder snel scheiden. Uit onderzoek blijkt dat vaders die een groot aandeel hebben in de zorg voor hun kind, de vrouw hierdoor blijer is met de relatie. Gezin-gedragstherapeut Anne Marie Meijer volgde zo’n honderd stellen tijdens het eerste jaar met hun baby. Ze stelde vast dat mannen die zichzelf beter weten te redden met een baby niet alleen hun eigen geluk vergroten, maar ook het relatiegeluk van hun vrouw.
3. Tijd doorbrengen met elkaar
Hoe meer tijd de kersverse ouders samen doorbrengen, hoe meer tevreden de stellen zijn over hun huwelijk. Het is gewoon het belangrijkste om, met of zonder kind, genoeg dingen samen te ondernemen en tijd voor elkaar vrij te maken!Dus: boek die oppas in en ga lekker een avondje samen uit eten. Of als er lieve opa’s en oma’s in beeld zijn: drop de baby een nachtje en ga samen heerlijk een weekend weg. Quality time is ontzettend belangrijk, zeker als jullie een kindje hebben.