Velen van ons koesteren romantische verwachtingen over het huwelijk, namelijk dat alles vanzelf gaat en dat je elkaar feilloos aanvoelt. Niet voor niets eindigen sprookjes met “ze leefden nog lang en gelukkig”. Maar het zijn dan ook niet voor niets sprookjes.
Het huwelijk, en dan met name het dagelijks samenleven, brengt snel realisme in de relatie en confronteert je dagelijks met verschillen. zegt Alfons van Steenwegen, in Liefde is een werkwoord. Meestal gaat het om kleine verschillen, maar ze komen dagelijks terug. Als voorbeeld: Wouter vindt het heerlijk om na het eten meteen op de bank te gaan liggen, opruimen doet hij liever pas voordat hij gaat slapen. Evelien wil graag meteen opruimen, pas dan kan ze echt ontspannen. Keer op keer, elke dag weer zorgt dit voor een lichte wrijving. En zo kent ieder huwelijk (lees: ieder samenlevend stel) talloze wrijvingen.
Ieder huwelijk gaat door verschillende fases
Net als de liefde, gaat een huwelijk door verschillende fases. Bij de overgang tussen twee fases is een tijdelijke crisis normaal. Problemen in een relatie zijn dus ook normaal omdat iedere relatie door die verschillende fases heen moet. Het is niet zo dat als je erin slaagt om met kleine kinderen een fijne relatie te hebben, het automatisch ook lukt om met grote kinderen een goed gezin te hebben. Het gaat om een heel ander soort leven.
Verwachtingen huwelijk bijstellen
Als je kijkt naar de uitdagingen van twee mensen die dicht op elkaar leven (met of zonder kinderen) dan zou je kunnen zeggen dat het niet haalbaar is om 100% huwelijksgeluk na te streven. Anders ben je iets onmogelijks aan het nastreven en dat zorgt alleen maar voor teleurstellingen. Je kunt het beter andersom bekijken. Je kunt afwegen wat je in een relatie stopt en wat je eruit haalt als winst, een kosten-baten-analyse.
Wat is een goed huwelijk?
Een huwelijk is van nature iets waar je veel in stopt: veel geduld, veel dingen verdragen, veel energie, veel tijd, veel moeite etc. Maar je haalt er (als het goed is) ook heel veel uit: gezelligheid, liefde, plezier, je goed voelen, tevreden zijn, zelfrealisatie. Zie het als een weegschaal met in de ene schaal wat je erin stopt en de andere schaal wat het je oplevert. Op het moment dat de schaal aan de positieve kant doorslaat, kun je zeggen dat het huwelijk goed is.
Een goed huwelijk is een huwelijk waarin datgene wat je eruit haalt (de winst) zwaarder weegt dan de inspanningen en moeilijke momenten. Hiermee bedoelen we niet om op een weegschaal te leggen wat jij ervoor doet en wat jouw partner hiervoor terug doet. Dan loop je het risico dat het een wedstrijdje opruimen/koken (etc) wordt. Het gaat erom dat de inspanning in balans is met het plezier dat je ervoor terugkrijgt. In het voorbeeld van Wouter en Evelien zou dat zijn: Evelien ruimt iedere dag het eten op, ze gunt hem zijn momentje op de bank. Evelien krijgt hiervoor de waardering en dankbaarheid van Wouter. Hoe hij dit uit zal moeten beantwoorden aan de behoefte van Evelien.
Elkaar veranderen gaat niet gebeuren, het gaat erom de balans te vinden in wat je kan geven en kan ontvangen. Een huwelijk wordt dus goed vanaf het moment dat de balans in de goede richting doorslaat. Dan kan je daarna proberen er nog wat procenten aan toe te voegen!
Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.