Ze leefden nog lang en gelukkig. Een zin waarmee praktisch elk sprookje eindigt. Maar zo perfect als liefde daar geschetst wordt, zo hard moet je er in het echte leven voor werken. Want geen enkele relatie gaat over rozen. Hoe perfect je relatie ook lijkt, iedereen relatie gaat wel eens door een relatie sleur. Voor sommige mensen wellicht een deprimerende gedachte. Gelukkig kan het ook een opluchting zijn. Want ruzies en twijfels horen er dus bij. Volgens psycholoog Sybille Labrijn zijn er zelfs meerdere fases waar elke relatie doorheen gaat.
Fase 1: de verliefdheid is voorbij
In de eerste weken en maanden van jouw relatie lijkt je partner perfect. Echter, na een tijd gaat deze ‘roze bril’ af. Je ziet eigenschappen die je eerst niet zag, gaat je irriteren aan kleine dingen en vraagt je misschien wel af of dit degene is met wie je verder wilt. Je merkt het aan een aantal punten:
- Je krijgt ruzie over kleine dingen.
- Je ziet de tekortkomingen van je partner en gaat je hieraan irriteren.
- Je hebt misschien andere verlangens dan je partner.
Het kan een lastige periode zijn en je twijfelt er misschien zelfs over de relatie te verbreken. Gelukkig kunnen jullie hier samen iets aan doen. Probeer constant met elkaar te praten, behoeften op elkaar af te stemmen en elkaar te accepteren. Het is belangrijk dat jullie elkaar in je waarde laten.
Fase 2: de sleur van het samenleven
Er komt een moment in de relatie dat jullie gaan samenwonen. Jullie raken aan elkaar gewend en bouwen samen iets op. In het begin zal dit zalig voelen maar na een tijd is dit het nieuwe normaal. Het gebeurt vaak dat stellen elkaar voor lief nemen en minder moeite doen voor elkaar. Waar jullie eerst nog romantische avonden uitgingen, zitten jullie nu meestal oncharmant naast elkaar op de bank. Er is weinig spanning en jullie raken in een sleur. Je merkt dit aan een aantal punten:
- Je vraagt je steeds vaker af of dit wel alles is.
- Je aandacht voor de ander verslapt, je hoort soms niet echt meer wat die persoon zegt.
- Jullie doen weinig moeite voor elkaar en de spanning is weg.
Belangrijk is dat jullie in deze fase proberen de spanning terug te brengen. Verras elkaar, doe iets nieuws of ontdek samen een hobby. Houdt de ander van dansen? Ga samen op salsa. Blijf daarnaast altijd nieuwsgierig naar de ander en luister goed.
Fase 3: kinderen, werk en geen tijd meer voor elkaar
Hoe mooi is het als jij en je partner besluiten zwanger te worden. Ook nu kan het zijn dat jullie samen weer op een ‘roze wolk’ zitten. Als de kinderen er eenmaal zijn, ruilt dit perfecte plaatje zich echter om voor realiteit. Naast jullie drukke banen en sociale leven, moeten jullie nu ook zorgen voor een kind. Voor een kind zorgen is al een fulltime baan op zich. Niet gek dat er dan dus weinig ‘us-tijd’ overblijft. Na een tijd kan het zijn dat jullie elkaar hierdoor compleet uit het oog zijn verloren en in een relatie sleur komen. Je merkt dit aan een aantal punten:
- Je weet eigenlijk helemaal niet waar je partner mee bezig is.
- Jullie hebben weinig intimiteit.
- Jullie relatie bestaat vooral uit regelen, plannen en zorgen voor de kinderen.
Hoe druk jullie ook zijn, in deze fase is het enorm belangrijk om oog voor elkaar te hebben. Plan avonden in waarin jullie met elkaar praten, luisteren en lol hebben. Zorg dat jullie relatie niet alleen bestaat uit zorgen voor de kinderen, maar focus ook op jullie geluk samen.
Fase 4: de midlifecrisis en relatie sleur
Tijdens een midlifecrisis realiseer je je opeens wat je nog wilt doen en wat je hebt gemist. Je legt je leven onder een vergrootglas en analyseert de gemiste kansen maar ook de opties voor de toekomst. Grote kans dat je ook vraagtekens zet bij jullie relatie en bij je partner. Want is die ander wel écht ‘de ware’ of lopen er meer mensen op deze aarde voor jou rond? Het kan zijn dat je hierdoor twijfelt aan je partner. Je merkt dit aan een aantal punten:
- Je hebt het gevoel dat je partner je wel erg for granted neemt.
- Je voelt een diep verlangen om een ander leven te leiden.
- Je twijfelt aan meerdere facetten van het leven: werk, vrienden en dus relatie.
Belangrijk dat je in deze fase probeert te lokaliseren waar de onvrede van je leven precies zit. Wil je andere hobby’s vinden of ander werk? Doe dit dan niet los van je partner maar kijk hoe je dit samen met de ander kunt doen. Zie je partner niet als blok aan je been maar iemand die je juist kan helpen.
Ondanks dat relaties wel vaker door een relatie sleur gaan, hoeft dat niet het einde te betekenen. Als jullie beide bereid zijn om eraan te werken, kan het succesvol blijven. Misschien dat “ze leefden nog lang en gelukkig” zo voor jullie wel geldt.