Heb jij een relatie met iemand die het liefst constant over zichzelf praat? Of is je partner enorm ijdel? Het kan zijn dat je je afvraagt of je een relatie hebt met een narcist. Gelukkig hoeft dit niet gelijk zo te zijn. Volgens psychologen heeft iedereen er namelijk wel een paar. Maar wanneer spreken we dan wel over een narcistische persoonlijkheidsstoornis?
Voor we daar antwoord op kunnen geven is het handig om te weten wat narcisme precies is. Mensen met narcisme geloven in het algemeen dat de wereld om hen draait. Ze hebben vaak slecht empatisch vermogen en hebben een hoge eigendunk. Ze worden vaak omschreven als arrogant, egocentrisch, manipulatief en veeleisend. Volgens nationale onderzoeken heeft 1 tot 6 procent van de bevolking last van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Als iedereen gemiddeld vijf keer een relatie aangaat, dan is de kans dus best groot dat je ooit op een narcist verliefd wordt. Een narcist kleineert de ander vaak in en relatie om zichzelf beter te voeln en dit kan grote emotionele gevolgen hebben. Daarom is het erg handig om vroegtijdig een narcist te herkennen.
Het is lastig om met een lijstje vast te stellen of iemand een narcist is. Toch zijn er wel een aantal trekjes die narcisten veelal hebben. Lees ze hieronder.
Zoals we al schreven is het lastig om op basis van een lijstje te besluiten of iemand echt een narcist is. Maar los van het feit of de ander een narcist is, is het veel belangrijker om te kijken hoe jij in deze relatie staat. Leg de focus niet op de ander maar juist op jezelf. Vraag jezelf af of er bepaalde punten zijn waarvan je ongelukkig wordt? Ga hierover met elkaar in gesprek. Kies hierin altijd voor jezelf en ga voor je eigen geluk.