Het is een stuk zeldzamer dan vroeger, een partner voor de rest van ons leven. Gemiddeld scheidt 37 procent van de getrouwde stellen. Moeten we ons niet eens afvragen of langdurige relaties nog wel van deze tijd zijn? Of is dit doemdenken en kunnen we wel degelijk lang en gelukkig zijn?
Gelukkig, er is hoop!
Esther Kluwen, sociaal psycholoog, houdt zich bezig met het onderzoeken en beantwoorden van deze vragen. Zij stelt dat we dit scheidingspercentage anders moeten bekijken. Tuurlijk scheidt 37 procent van de stellen, maar dat betekent ook dat 63 procent bij elkaar blijft. Volgens Kluwen is onze behoefte aan langdurige verbondenheid onveranderd gebleven. Wel maken we sneller de keus om te scheiden als we voor een langere periode ontevreden zijn.
Hoe blijven we tevreden?
Ontevredenheid bepaalt dus voor een groot deel of je relatie stuk loopt. Op zich voor de hand liggend. Maar hoe zorg je ervoor dat je dus juist wel tevreden blijft? Volgens Canadese wetenschappers bepaalt verbondenheid hoe tevreden we zijn.
Verbondenheid is een belangrijke menselijke basisbehoefte die in onze relaties speelt. Als mensen aan verbondenheid denken, denken ze vaak dat ze in hun vrijheid worden beperkt. Maar uit onderzoek blijkt dat verbondenheid juist vooral draait om intimiteit. Dit gaat vooral over of je je gevoelens met je partner kunt delen en of je je begrepen voelt. Het is belangrijk om vaak met elkaar te praten over emoties, zo creëer je emotionele intimiteit en verbintenis. Deel je gedachtes met elkaar en zorg dat je weet van elkaar wat er van binnen speelt. Met elkaar blijven communiceren is dus key. Vaak vinden stellen dit lastig omdat dit door de waan van de dag wordt vergeten. We hebben al zo’n druk leven en vaak denken we dit komt later wel weer. Maar als je dat blijft denken, verlies je de verbinding. Dan kan er ruimte komen voor twijfel of een affaire. We moeten dus blijven praten.
Conflicten oplossen
Wel belangrijk om gesprekken over gevoel en irritaties op een opbouwende manier te voeren. Ga samen het gesprek aan en zoek naar oplossingen. Gesprekken die uitmonden in ruzies komen vaak voort uit verwijten die er naar elkaar worden gemaakt. Maar achter zo’n verwijt schuilt vaak eigenlijk een behoefte. Probeer achter deze onderliggende behoefte te komen, want dan kunnen je elkaar beter horen en is het conflict makkelijker op te lossen. Als je de oorzaak van een probleem geheel bij de ander legt, gaat hij of zij automatisch in de verdediging of trekt zich terug. Dat brengt je niet dichter bij een oplossing en dat drijft jullie verder uit elkaar.
Praat over je emoties
Belangrijk dus om regelmatig te polsen hoe het met de ander en jezelf gaat. Zijn er dingen waar jullie ontevreden over zijn of anders willen? Is het antwoord ja, bepaal dan samen hoe jullie dit gaan oplossen en werk hieraan. Zie praten als een soort relatie-APK. Praten zorgt voor intimiteit en intimiteit zorgt voor verbinding. Laat verbinding nou net een belangrijke pijler zijn voor tevredenheid. En tevredenheid zorgt voor langdurige gelukkige relaties.
Wellicht kunnen wij je helpen aan een fijne relatie. Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.