Waarom is het zo moeilijk om een goede relatie te behouden?

Roos van Ginkel | woensdag 30 december 2020

Wanneer we in een relatie zitten verlangen we naar vrijheid en wanneer we single zijn zoeken we hopeloos naar liefde en veiligheid. Waarom willen we altijd datgeen wat we niet hebben? En als we datgeen dan eindelijk hebben zoeken we altijd naar meer. Daarom lijkt het soms wel onmogelijk om een goede relatie te behouden. Maar hoe komt dat?

Verlangen naar iets wat je al hebt

Volgens liefdesgoeroe Marcelino Lopez zijn we door moeder natuur ‘geprogrammeerd’ met twee fundamenteel verschillende levensbehoeften. We hunkeren enerzijds naar veiligheid en stabiliteit en anderzijds naar groei, vooruitgang, avontuur en spanning. We willen namelijk de vanzelfsprekende veiligheid van een intieme relatie, maar ook de seksuele passie en avontuur van een affaire. We willen dat een partner zowel transparant en voorspelbaar is als mysterieus en spannend. Deze twee verlangens staan lijnrecht tegenover elkaar. Stabiliteit en spanning gaan namelijk niet goed samen. Het recept voor een fantastisch liefdesleven is in praktijk onmogelijk: steeds weer opnieuw verlangen naar iets wat je al hebt. Maar verlangen naar iets wat je al hebt doe je niet. Een onmogelijk uitdaging dus, waar elk stel voor staat.

Dagelijkse dilemma’s

Niet alleen in de liefde staan we voor deze uitdaging. Maar ook in het dagelijks leven hebben we beide verlangens. Het bekende voelt fijn en vertrouwd, het onbekende kan zorgen voor mislukking maar ook voor een beter leven. Ieder mens staat daardoor voor dilemma’s: ga ik voor de veiligheid van mijn huidige baan, of begin ik voor mijzelf? Bestel ik vanavond weer mijn favoriete gerecht bij een restaurant of probeer ik wat anders? Gaan we dit jaar net als afgelopen vijf jaar naar hetzelfde vakantiehuis of zoeken we dit jaar het avontuur op? Je kunt je vast verplaatsen in deze situaties. We staan vaak zat voor zulke dilemma’s en elk persoon beantwoordt deze vragen anders. Sommige mensen zijn sneller tevreden met wat ze al hebben, waar anderen houden van spanning en het onbekende. De hormonen en stoffen in je hersenen bepalen tot welk type jij behoort.

Maar wat nu?

De tegenstrijdige verlangens zorgen dus dat we dagelijks voor dilemma’s staan, waar we allemaal anders op reageren. Een relatie die in alle opzichten goed is kan worden bedreigd door hunkeren naar het onbekende. Een bittere pil om te slikken. Maar volgens Lopez is het ondanks dit dilemma niet onmogelijk om een goede relatie te behouden. Als partners genoeg fysieke aantrekkingskracht houden, veel met elkaar gemeen hebben, leuke momenten samen beleven en niet in de war worden gebracht door aantrekkelijke anderen, hebben ze kans om bij elkaar te blijven. Dat maakt namelijk dat ze de saaie en slechte momenten beter aankunnen. Goede blijvende relaties vragen dus om een uitgekiende balans tussen lust en liefde.

Het hunkeren naar zowel veiligheid als het onbekende zorgt voor dagelijkse dilemma’s. Hierdoor zullen wij altijd verlangen naar meer of naar iets wat we niet hebben. Dit kan ervoor zorgen dat het lastig is om goede relaties te behouden. Maar gelukkig is het niet onmogelijk. Als je maar hard genoeg voor elkaar blijft werken is er altijd een kans van slagen. Het kan ook helpen om soms wat meer stil te staan bij wat je al hebt en dit meer te waarderen. Geluk is vaak dichterbij dan we denken, nietwaar?