Onzekerheid, hoe kom er je zeker weten van af?

Lotte Ditzel | woensdag 19 juni 2019

Onzekerheid is vervelend en in de liefde helemaal. Alle liefde begint met de liefde voor jezelf! Slechts dan kun je een fijne relatie opbouwen met een ander. Helaas worden we niet allemaal met de juiste dosis aan zelfliefde geboren, waardoor de meesten van ons een groot deel van hun leven besteden aan het verkrijgen ervan. Voor de een zit hem dat in een baan die het gevoel geeft dat er iets is bereikt, terwijl de ander zich suf koopt aan kleding, auto’s en huizen voor aanzien. Hebben we geen fantastisch uitziende partners om ons het gevoel te geven dat we geweldig zijn, dan verzamelen we wel vrienden om ons heen, waarvan we kunnen zeggen: ‘Kijk eens met wie ik omga of wie er met mij om willen gaan en waar ik bij hoor.’

Wat als de externe peilers wegvallen?

Allemaal factoren van buitenaf om onszelf mee te voeden en tegelijkertijd állemaal zaken die onze onzekerheid doen toenemen. Zodra één van deze externe pijlers wegvalt, brokkelt het hele ego af. Opeens voelen we ons minder waard en dat moet zo snel mogelijk weer opgelost worden. Ook wel dweilen met de kraan open genoemd. Alleen wanneer we onze intrinsieke waarde namelijk kennen en weten wie we zijn of waarom we van onszelf houden, brengt dit emotionele stabiliteit en tevredenheid over het eigen leven mee. Stiekem is het dán pas zaak om verder te bouwen aan een leven waar al dan niet plaats is voor bovengenoemde externe succesfactoren. 

Risico’s nemen? Juist wel!

Het probleem is echter dat de meeste van ons andersom beginnen. We geloven massaal dat we ons eerst belangrijk moeten voelen in ons werk, onze relatie, vriendengroep alvorens we ons goed zullen voelen over onszelf. Wanneer onze identiteit afhankelijk is van deze uitwendige omstandigheden, kan hij snel aan het wankelen gebracht worden en voelen we onzekerheid. Van welke waarde zijn we dan immers zonder deze fundering? Wanneer we leven om deze factoren in stand te houden, er van afhankelijk zijn, weerhoudt dit ons ervan om risico’s te nemen. Zo verliezen we onszelf bijvoorbeeld in een relatie of gooien we tijdens het daten onze principes overboord uit angst dat de ander niet meer met ons zal willen zijn. We vermijden de moeilijke gesprekken die een date of relatie juist naar het volgende niveau kunnen tillen om maar geen frictie te creëren. Afhankelijk als we zijn van deze externe factoren, spelen we immer op safe om ons geliefd te (blijven) voelen en voorkomen daarmee dat we een échte impact maken. 

Halen of brengen?

Intrinsieke waarde geeft ons dus niet alleen emotionele stabiliteit en tevredenheid, maar maakt ons letterlijk méér van waarde. Wanneer we ons genoeg voelen, durven we iets te komen brengen (in een baan, vriendschap of liefde) in plaats van halen. Stel jezelf dus eens de volgende vraag: wil ik een impact in onze wereld maken of wil ik dat de wereld impact heeft op mij?