Waarom mannen stress anders ervaren dan vrouwen

Roos van Ginkel | donderdag 24 september 2020

Waarom mannen stress anders ervaren dan vrouwen. “Hoe gaat het met je? Ja goed, druk! Beetje gestrest maar verder goed.”  Een antwoord dat we tegenwoordig steeds vaker horen. Want ja, stress. Wie heeft het niet? Het dagelijks leven zit vol met kleine ergernissen. Over het algemeen eenvoudig te relativeren, maar wanneer stress een onderdeel van het dagelijks leven is geworden kan dit grote gevolgen hebben. Stress zorgt ervoor dat de verschillen tussen jou en je partner uitvergroot worden. En dan zijn er ook nog eens veel verschillen in hoe mannen en vrouwen met stress omgaan. Helaas leidt het tot een toename in relatiebreuken. Het CBS schat in dat in 2060 het aantal scheidingen een stuk is gestegen en dat 44% van de huishoudens uit 1 persoon bestaat. Een schrikbarend vooruitzicht. Laten we eens inzoomen op de verschillen tussen mannen en vrouwen

Vrouwen willen weten, mannen willen vergeten

Volgens John Gray, schrijver van het wereldberoemde boek ‘Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’, reageren mannen en vrouwen anders in tijden van stress. Mannen trekken zich volgens hem vaak terug in hun hol door problemen te vergeten, terwijl vrouwen juist contact zoeken en dingen willen bespreken. Stress stimuleert de Marsbewoner tot een vecht- of vluchtreactie terwijl het in de Venusbewoner de behoefte wakker maakt om te helpen en te verzorgen. 

Leer de 90/10-regel

Een belangrijk advies van Gray voor de vrouw én een opdoffer voor de man, is de 90/10-regel: een man kan een vrouw maar voor 10 procent de steun bieden die ze nodig heeft. Als een vrouw voor 90 procent de verantwoording voor haar eigen geluk in handen neemt, en zich daarbij realiseert dat ze een bijdrage van 10 procent van de man kan verwachten, zal hun relatie verbeteren. Het punt is alleen dat de man vaak niet begrijpt wat er van hem verlangd wordt. Gray wijst de mannen er dan ook op om kleine lieve dingen voor je partner te doen. Koop een mooie bos bloemen, ruim de vaatwasser een keer extra in en geef een compliment. Het zal haar echt blij maken. 

Zij staat aan en hij staat uit

Een grote frustratie van vrouwen is dat als ze aan hun partner vragen waar ze aan denken het antwoord vaak “aan niks” is. Voor vrouwen is het moeilijk te begrijpen dat iemand even “aan niks” kan denken. Volgens de neurowetenschap is dit wel te verklaren. Waar het vrouwelijk brein eigenlijk nooit in rusttoestand verkeerd kan het mannelijk brein soms letterlijk “uitstaan”. Een onderzoek had vrouwen en mannen voor de televisie gezet en hun hersenactiviteit gemeten. Wat bleek? De hersenactiviteit van mannen vlakt af en de bloedtoevoer wordt minder. Zelfs als mannen gestresst zijn wordt de activiteit minder. Ze denken dus letterlijk even aan niks. Dit is in contrast met die van een vrouw. De hersenactiviteit van een vrouw stijgt namelijk, waardoor ze constant nadenkt. Mannen kunnen makkelijk aan niks denken als ze voor de televisie zitten, terwijl vrouwen juist meer stress ervaren. 

Vrouwen stressen om sociale dingen, mannen om praktische zaken

Nog een groot verschil in stress tussen mannen en vrouwen is dat vrouwen meer piekeren. Een onderzoek van de universiteit van Leiden toont aan dat vrouwen gemiddeld 50% meer piekeren dan mannen. Dit komt omdat mannen van nature een hogere aanmaak van serotonine hebben, dit vermindert de werking van stress. Daarnaast blijven stresshormonen langer in het lichaam zitten van een vrouw.  Vrouwen hebben een hoger oestrogeengehalte wat ervoor zorgt dat deze stresshormonen minder snel afgebroken worden. Een stressreactie blijft hierdoor langer aanhouden. Vrouwen raken daarnaast van andere dingen gestrest dan mannen. Vrouwen ervaren vaker stress bij relationele problemen, bij spanningen op de werkvloer of wanneer ze zich buiten de groep voelen staan. Mannen hebben vaker een probleemoplossende, rationele aanpak. Mannen zijn meer gevoelig voor onregelmatige werktijden, hoge werkdruk en conflicten. 

Wil zij praten, zit hij net in zijn schulp!

Waarom mannen stress anders ervaren is dus uit te leggen. Waar mannen bij oplossen van problemen vaak beredeneren uit logica, doen vrouwen dit vooral uit emotie. Uit onderzoek van de Amerikaanse Birgminham Young University,  blijkt dat stellen die veel problemen hebben korter leven. Problemen en stress moet dus zo snel mogelijk worden opgelost. Een tip voor de man: wees begripvol, zeg sorry en leef met haar mee. Vrouwen handelen uit emotie en als ze het gevoel hebben dat ze gehoord en begrepen worden zullen ze sneller geneigd zijn dingen op te lossen. Daarnaast hebben mannen vaak de nijging om zich terug te trekken in hun schulp wanneer er problemen zijn. Vrouwen begrijpen dit vaak niet goed en willen problemen meteen oplossen. Goed om hier als vrouw rekening te houden. Geef de man wat ruimte, laat hem even met rust en hij komt weer terug zodra hij wat is uitgeraast. Heb respect voor elkaars grenzen.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek