Verliefdheid kan zo’n sterk gevoel zijn, dat het je beïnvloedt in je doen en laten. Als je verliefd bent is dit moeilijk om te negeren of beheersen. Het gevoel wat je ervan krijgt heeft te maken met je brein. Zijn we verslaafd aan de geluksstofjes? En bestaat er dan ook eeuwige verliefdheid? In deze blog leggen wij je alles uit over wat verliefdheid doet met ons brein.
Wat zegt de wetenschap over verliefdheid?
Verliefdheid wordt door wetenschappers gezien als ‘middel’ wat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen dichterbij elkaar te brengen zodat ze zich uiteindelijk kunnen voortplanten. Tijdens dit hele proces komen chemische stoffen vrij in ons lichaam wanneer we verliefd worden. Dit worden ook wel de vier geluksstofjes genoemd: de twee seks hormonen testosteron en oestrogeen en de twee neurotransmitters dopamine en serotonine. Maar draait verliefdheid dan alleen om stofjes in de hersenen?
Wat gebeurt er in je brein bij verliefdheid?
Er worden dus verschillende stofjes aangemaakt als je verliefd bent die een effect hebben op je hersenen. Zo is er bij verliefde mensen een verhoogd dopamine gehalte te zien in het brein. Dopamine zorgt voor een extreem gelukkig gevoel als je met je geliefde bent. Dit stofje kan ook verslavend zijn, waardoor je niet genoeg van elkaar kan krijgen. Deze ‘verslavende’ werking is te vergelijken met verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Dit stofje zorgt voor niet genoeg kunnen krijgen van iets of iemand. De aanmaak van dopamine kan naast een constant gevoel van euforie ook zorgen voor liefde-maakt-blind-situaties. Doordat iemand zich alleen wil focussen op zijn geliefde kan iemand blind worden voor de werkelijkheid.
Knuffelhormonen
Een ander hormoon: oxytocine, oftewel het ‘knuffelhormoon’ blijkt ook gevoelens van liefde te stimuleren. In het algemeen wordt oxytocine ‘het hormoon voor een langdurige relatie’ genoemd: zodra we samen zijn met onze partner, komt het hormoon vrij en zorgt dit voor een gevoel van rust, kalmte en veiligheid. Met als gevolg dat we ons hechten aan onze partner. Naast oxytocine is er nog een stof dat zorgt voor partner binding: de neurotransmitter endorfine. Dit stofje geeft ons het gevoel dat alles oké is in de buurt van diegene. Alleen bij hem of haar in de buurt produceren onze hersenen dat stofje en voelen we ons veilig en vredig. Endorfine is ook een verslavend stofje. We willen steeds opnieuw dat lekkere gevoel hebben, dus zoeken we de persoon op die ons dat gevoel geeft.
Eeuwige verliefdheid
Eerst waren wetenschappers jarenlang in de veronderstelling dat eeuwige liefde niet bestond. De hormonen die worden aangemaakt en actief zijn tijdens de verliefdheid zouden ons lichaam uiteindelijk uitputten waardoor verliefdheid na een aantal maanden of jaren over gaat. Mensen noemen de periode na heftige verliefdheid dat ze zijn gaan ‘houden van’ elkaar. Toch is er uit een Amerikaans onderzoek gebleken dat mensen na een relatie van twintig jaar nog steeds alle symptomen van verliefdheid vertoonden. De mensen die na jarenlange relaties nog steeds die symptomen hebben worden ook wel ‘zwanen’ genoemd, zij die altijd bij elkaar blijven. Maar wat is nou het geheim van zo’n zwanenliefde? Blijf zoveel mogelijk nieuwe dingen samen doen! Dus ga op avontuur en doe dit ook in bed 😉