Vakantieliefde, de kater komt later. Waarom toch?

Roos van Ginkel | woensdag 15 juli 2020

Vakantieliefde, meer dan de helft van de Nederlanders heeft het wel eens gehad. Waar we in Nederland nooit iemand tegen lijken te komen, lijkt dit op vakantie veel makkelijker te gaan. Maar hoe komt het dat we op vakantie sneller verliefd lijken te worden? En kunnen we dit dan ook echte liefde noemen? Volgens Sandra Langeslag, universitair docent aan de University of Missouri-St. Louis, kunnen we dit niet. Je bent waarschijnlijk verliefd geworden op de omstandigheden en niet op de persoon. Dit zijn de drie omstandigheden waarom we zo makkelijk verliefd worden op vakantie

1. Voelen in plaats van denken

Thuis zijn we simpelweg te druk op echt open te staan voor de liefde. We combineren een uitdagende baan en een bruisend sociaal leven en oh ja, sporten, cultuur, muziek, ontwikkeling, familie, nieuws, koken etc. Onze telefoons staan doorgaans roodgloeiend en vakantie is het enige moment waar we vaak écht tot rust komen. Je staat even stil, wat een rust, je hoofd staat even uit en je kan weer voelen, jouw vakantieliefde ligt op de loer.

2. Je voelt je lekker en zo zie je er ook uit

Zongebruind, uitgeslapen en je vakantiepak aan. Zij in een kek en kort jurkje, hij in een goed short en lekker shirt. Het is warm en je toont meer huid waardoor het meer blootgesteld wordt aan zonlicht. Dit zorgt voor de aanmaak van het gelukshormonen dopamine, serotonine en MSH. Je voelt je dus echt lekkerder en dat straal je uit.
Al die luchtige kleding zorgt ook nog eens voor een algehele verhoogde staat van seksuele opwinding. Het zien van zoveel blote huid bij een ander zendt namelijk een signaal af naar onze hersenen dat diegene interessant en leuk is om mee om te gaan. Daarnaast ligt de kans dat je iemand in zwemkleding minder serieus neemt dan je zou doen wanneer diegene volledig bedekt is op de loer, waardoor je eerder geneigd bent tot romantische en seksuele uitspattingen en jouw vakantieliefde tot bloei komt.

3. Spanning en opwinding 

Daarnaast ondernemen we op vakantie dingen die we thuis nooit doen. Zo bezoek je bijvoorbeeld een pittoresk dorpje aan het water of ga je mountainbiken door de bergen. Doe je dit nou ook nog eens samen met je nieuwe vakantieliefde, dan zou je je wel eens extreem verliefd kunnen voelen. Je denkt dat je verliefd bent geworden maar dit wordt eigenlijk veroorzaakt doordat je in een andere omgeving bent, zonder stress, waarin je dingen onderneemt die je thuis niet doet. Of terwijl, je schrijft het gevoel van spanning onterecht toe aan verliefd zijn. In de psychologie noemen we dit ook wel de misattribution of arousal.

Experimenteren doet leren

Twee wetenschappers hebben precies dit fenomeen onderzocht door middel van een experiment. Ze verdeelden een groep mannen in twee groepen. De ene groep mannen liep over een wiebelige hangbrug, 70 meter boven de grond. Hun hartslag steeg, ze gingen zweten en ervoeren opwinding. De andere groep ervaarde dit echter niet, zij liepen namelijk over een stabiele houten brug, maar drie meter boven de grond. Op beide bruggen stond een vrouwelijke interviewster die de mannen aansprak, daarnaast gaf ze hen ook haar telefoonnummer zodat ze haar na het experiment konden benaderen. Toen de mannen aan de andere kant van de brug waren, werd hen gevraagd een verhaal te verzinnen over de vrouw. En wat bleek: de mannen die over de wiebelige brug liepen gebruikten in hun verhalen een meer seksuele verbeelding van de vrouw dan de mannen die over de stabiele brug liepen. Daarnaast belden de mannen de vrouw na het experiment vaker op, dan de mannen die over de stabiele brug liepen. Die laatste groep was namelijk veel minder onder de indruk van de vrouw. Spanning en opwinding zorgen er dus voor op vakantie dat wij ons verliefd voelen en dus niet de persoon zelf. 

Vakantieliefde is een leugen

Als je na twee heerlijke weken vakantie weer terugkomt op Hollandse bodem, blijkt deze kortstondige liefdesrelatie toch niet zo perfect te zijn als dat je dacht. Zodra het ontspannen gevoel is verdwenen als sneeuw voor de zon en de dagelijkse verplichtingen weer doorlopen, blijkt dit geen echte liefde te zijn geweest. Je was niet verliefd op die man, je was verliefd op de omstandigheden. Verliefd op de spanning. Verliefd op de opwinding. Niet getreurd: in Nederland kan je wel échte liefde vinden. Wellicht kunnen wij jou helpen. Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.