Eeuwige verliefdheid, feit of fabel?

Roos van Ginkel | woensdag 22 juli 2020

Eeuwige verliefdheid. Als klein meisje keek ik altijd vol verwondering naar sprookjes en praktisch elk verhaal eindigde met de zin “en ze leefden nog lang en gelukkig”. Ik was er als vijf jarig meisje echt van overtuigd dat dat liefde was. Maar dan word je ouder… Mensen komen en gaan, men gaat scheiden en het is eerder uniek dan standaard om voor altijd samen te zijn. Is het een illusie om te stellen dat eeuwige verliefdheid bestaat?

Zwanenliefde, het bestaat!

Jarenlang stelden wetenschappers dat eeuwige verliefdheid niet bestaat. Hormonen en neurotransmitters die vrijkomen tijdens verliefdheid zorgen ervoor dat ons lichaam uiteindelijk wordt uitgeput. Voor ons eigen bestwil is het goed dat verliefdheid wegtrekt. Gemiddeld zijn we tussen de 3 tot 38 maanden verliefd en daarna moeten we écht werken voor onze relatie. Om te onderzoeken of eeuwige verliefdheid echt niet bestaat deden Amerikaanse wetenschappers, aan de Stony Brook University van New York in 2011, onderzoek naar dit fenomeen. De onderzoekers schoven stellen die al twintig jaar samen waren onder een MRI-scanner. Ze lieten de proefpersonen foto’s van hun geliefde zien, en wat bleek? Bij sommige stellen was er nog steeds een enorm hoge activiteit te zien in het dopaminesysteem, wat er onder andere voor zorgt dat we verliefd zijn. Deze stellen worden ook wel zwanen genoemd, omdat ze voor altijd verliefd blijven. Normaliter is het beter voor je dat verliefdheid overgaat, omdat het je redelijk labiel kan maken. Toch zijn er mensen bij wie de verliefdheid niet zo uitputtend is, de hersenen hebben dan een gezond evenwicht gevonden en daardoor ervaren ze alleen de lusten en niet de lasten. Wie wil dat nou niet?

Hou van jezelf en leef nog lang en gelukkig

Er zijn dus stellen die wel degelijk verliefd kunnen blijven op hun partner na jaren. Maar wat is dan de key voor een zogenoemde zwanenliefde? Jan Ravesloot, hoogleraar fysiologie, verschaft het antwoord.

Hij stelt dat een voorwaarde voor zwanenliefde is dat je je eigen leven op orde hebt en niet afhankelijk bent van de ander. Daarnaast moet je partner naar je kunnen luisteren en je inspireren. Volgens hem zijn de beste relaties die tussen mensen die ieder al een fantastisch eigen leven hebben. De belangrijkste boodschap is: hou van je jezelf en laat je geluk niet afhangen van de ander. Als je dit kan realiseren is de kans op slagen groter. 

Alhoewel veel relaties stranden, is er dus zeker hoop. Als we zorgen dat we goed luisteren naar de ander en ons eigen leven op orde hebben, moet het lukken. Ondanks dat sprookjes ficties zijn, zit er zeker een kern van waarheid in. We kunnen wel degelijk die ene persoon vinden en nog lang en gelukkig verder leven. Er is hoop, als we er maar voor willen werken. Ben jij nou opzoek naar een partner? Wellicht kunnen wij je helpen. Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.