Samen Verder Na Vreemdgaan

Merel Nijman | woensdag 01 september 2021

Vreemdgaan, overspel, ontrouw of een affaire. Het zijn allemaal verschillende woorden om de aanslag te benoemen die gepleegd is op jullie vertrouwen. De woorden verschillen maar de impact is hetzelfde. Is er nog hoop voor jullie relatie na ontrouw? Relatietherapeut Esther Perel zegt van wel! Wij vertellen je graag hoe je verder kan in je relatie na vreemdgaan.

Vreemdgaan, wat nu?

Wanneer dit aan het licht komt is de grote vraag: gaat je relatie dit overleven? Dit ligt eraan of het nog lukt om na de shock, pijn en het verdriet weer open te staan voor de mogelijkheid om verder te gaan. Als dit lukt kan het jou, je partner en je relatie verder brengen en groeien jullie hierdoor. Maar wat heb je nodig wanneer je met ontrouw te maken krijgt? Wat kun je als bedrogene en als bedrieger doen om samen weer een toekomst te hebben? Hieronder hebben we de adviezen op een rijtje gezet voor zowel degene die bedrogen is als voor de bedrieger zelf.

Bedrieger

Wanneer een affaire wordt onthuld is dit vaak een grote schok voor de bedrogene. Het beeld van de relatie blijkt opeens niet meer waar te zijn. Hierdoor is het belangrijk dat er feiten worden verteld door de bedrieger. Want als de partner de werkelijkheid niet kent, wordt hij/zij gek. Het gaat er hierbij niet om alle details over je ontrouw te vertellen want dat kan zorgen voor nog meer zout in de wonden. Maar het is wel belangrijk voor je partner dat je vertelt wat voor overspel dit was, dit zegt iets over jullie relatie en wat daaraan ontbrak. Hierna is het heel belangrijk om als bedrieger begripvol te luisteren naar je partner die erg veel emoties heeft op dat moment. Emotionele veiligheid is wat de ander nu nodig heeft, dus probeer dat te geven.

Bedrogene

Je mag wraak nemen, maar met mate! Tel eerst tot tien voordat je iets doet waar je later spijt van zult krijgen of iets wat je relatie nog meer stuk maakt. Het is goed iets met je woede te doen, maar doe het op een manier dat het je herstel bevordert. Denk hierbij aan je gevoel opschrijven en leef je uit op papier. Het is ook belangrijk om er weer op uit te gaan, hoe slecht je je ook voelt, als tegengif tegen de vernedering en de neiging om je te verstoppen. Daarnaast komt het vaak voor dat de bedrogene allerlei beperkingen wil opleggen aan de bedrieger omdat je denkt dat dat je relatie beschermd. Maar alles wat verboden wordt maakt het juist aantrekkelijker, zo zit onze geest nou eenmaal in elkaar. Dus doe dat niet.

Samen verder kijken

Ga na wat jullie zijn kwijtgeraakt en kijk of je dat terug wilt. Neem de tijd om de betekenis achter het vreemdgaan te ontdekken. Waarom gebeurde het? Wat ontbrak er? Via zulke vragen kan je erachter komen welke veranderingen nodig zijn om samen goed verder te kunnen. Een belangrijke is ook het accepteren dat je relatie niet perfect is. Realiseer dat overspel een liefdesverhaal is, en dat je vaste relatie een levensverhaal is. Vreemdgaan gaat alleen over prettige gevoelens en kan met meerdere mensen worden beleefd, terwijl je relatie uniek is die je niet met veel andere kan hebben. Als je weet wat je samen allemaal deelt, kijk dan ook naar wat je niet deelt. Het is niet erg of raar om ook dingen te hebben die je niet deelt, deel deze dan met je vrienden of familie. De beste relaties leven niet alleen, maar in een ecosysteem met vele mensen eromheen. De vraag die blijft rondspoken is: “Kan ik mijn partner nog vertrouwen?” In feite betekent vertrouwen dat je elkaar belooft alles te zullen doen om te voorkomen dat je zover van elkaar verwijderd raakt. Dus deel je kwetsbaarheden met elkaar, en zorg ervoor dat je het samen weer leuk gaat krijgen.

Tot slot

Dus vreemdgaan hoeft zeker niet het einde van je relatie te betekenen! Zolang jullie beide er nog voor willen werken en het nut ervan inzien, kan het. Ga samen in gesprek en doe leuke dingen zodat jullie weer ervaren hoe fijn jullie het kunnen hebben samen. ☺