Liefde voor senioren

Lotte Ditzel | woensdag 06 maart 2019

Ook senioren kunnen vlinders in hun buik krijgen. Immers, verliefd zijn is van alle leeftijden. Vandaag de dag zijn het dan ook niet alleen de pubers, millennials of generatie X onder wie de liefde hoogtij viert, het aantal datende senioren stijgt wereldwijd dagelijks met 100%. Bij DTNG. is het 60+ label zelfs het snelst groeiende label van dit moment. Wat komt er nou eigenlijk allemaal bij kijken als je besluit om je (voorzichtig) weer open te stellen voor de liefde? We vroegen het een aantal van onze charmante en charismatische singles op leeftijd en zetten hun lessen en ervaringen hieronder uiteen. Wellicht een steuntje in de rug of een feest der herkenning…In ieder geval bedoeld voor degene onder ons die zo moedig zijn om zich weer opnieuw op het pad der liefde te begeven. 

Initiatief nemen

Eén ding staat vast, wil je een leuke partner tegen het lijf lopen, dan zal je weer initiatief moeten nemen. Ook al is er een hoop veranderd en worden senioren wellicht op een andere manier verliefd dan toen ze bijvoorbeeld een twintiger waren. Eerdere liefdeservaringen maken helaas geen liefdesexperts, eerder experts in het liefhebben van dié persoon/personen waar je mee samen bent geweest. Toch, ondanks dat de mogelijkheden enorm zijn veranderd, zijn er wel degelijk stappen die je kunt zetten voor een waardevolle relatie. Het blijkt echter dat vooral veel vrouwen op leeftijd de angst ervaren dat ze te oud zijn om nog te daten en zich op een zeker moment neerleggen bij het feit dat ze misschien nooit meer iemand gaan tegenkomen. Vaak zijn dit hele interessante, onafhankelijke en intelligente vrouwen. Ook zijn ze in staat om een man te accepteren voor wie hij is en onvoorwaardelijk van hem te houden. Eeuwig zonde dus!

Een belangrijke, zo niet de belangrijkste, voorwaarde om iemand anders te leren kennen, is zelfkennis. Laat dit nou nét met de jaren komen. Hoewel in de praktijk blijkt: hoe meer we leren, hoe minder we weten, is twijfel het begin van wijsheid en zo ook op het datingvlak. Het bevrijdende van daten van senioren, is immers dat conventies of (andermans) ideeën overboord kunnen. Je kunt een relatie precies zo inrichten als je wil. Daarbij zijn er patronen waaraan alleen gewerkt kan worden in een relatie.

‘Wat ik anders vind aan daten en de liefde op deze leeftijd is dat ik een stuk dankbaarder ben,’ aldus één van de dames, die haar date ervaringen met DTNG. wilde delen. ‘Ik ben zelfs dankbaar voor mijn vorige huwelijk, die eindigde in een vechtscheiding, omdat het me heeft klaargestoomd voor mijn huidige grote liefde, die zomaar al 4 jaar bij me om de hoek bleek te wonen. Op deze leeftijd is er meer rust en vooral minder stress. Hij mág de dingen anders doen, ik wil hem niet veranderen. Alsof alle eerdere relaties, het liefdesverdriet en de ervaring nodig waren om me voor te bereiden op dit verbond. Alsof ik deze keer wel de wijsheid in me heb om de relatie te laten slagen.’ 

Wie zijn tijd niet wil verdoen, neemt dus de tijd.

Om iemand te leren kennen, op welke leeftijd dan ook. Forceer niets is het devies. ‘Altijd wanneer ik iemand voor het eerst ontmoet, hoe vaak we elkaar ook van tevoren hebben gesproken over de telefoon, blijft mijn eerste indruk hetzelfde: “Dit is een hele oude man,” schrijft een andere dame op leeftijd ons. ‘Niemand van ons voelt zich ooit echt oud. We zijn het misschien wel en als ik in de spiegel kijk, zie ik het bewijs, toch mijn innerlijke stem blijft altijd jong. Hierdoor ben ik milder geworden in mijn oordeel, bijvoorbeeld over het uiterlijk van de ander. Daarnaast realiseer ik me dat we op onze leeftijd allemaal bagage meenemen in een relatie dus is het belangrijker om uit te vinden of de inhoud van onze koffers matcht, dan of die van hem toevallig een mooie set vormt met die van mij.’ 

Hoe zit het bij mannen?

In tegenstelling tot wat de populaire opinie ons wil doen geloven, zijn niet alleen vrouwen kwetsbaar zijn als het op daten aankomt. Het stereotype beeld schetst maar al te graag mannelijke senioren die zoveel mogelijk verschillende vrouwen willen en almaar op zoek zijn naar een (veel) jongere vrouw. Omdat mannen volgens de evolutietheorie nou eenmaal zijn geprogrammeerd om zich zoveel mogelijk voort te platen en daarbij niet zijn gebonden aan een leeftijdsgrens als het op kinderen aankomt. Daarnaast hebben veel van de wat oudere heren onder ons hun sporen zakelijk vaak al verdiend en laat dat nou nét datgene zijn waar vrouwen, jong en oud, zogenaamd massaal allemaal naar op zoek zijn.

De praktijk schetst echter een ander beeld: mannen zijn net zo kwetsbaar en zorgvuldig als het op daten aankomt. ‘We willen wat we stiekem allemaal willen, ’ schrijft één van de heren ons. ‘Hoe ouder je wordt hoe meer de realisatie dat het leven kort is en kostbaar. Net als hoe bijzonder het eigenlijk is wanneer een ontmoeting met een vreemde uiteindelijk uitmondt in een intieme band.’ De algemene tendens blijkt dat je weliswaar minder snel verliefd wordt, maar zeker niet minder intens. ‘Hartkloppingen, zwetende handpalmen, te hard lachen, bang zijn om een stomme of onaantrekkelijke indruk te maken op de ander, verdwijnen niet met leeftijd. Evenmin het verlangen om volledig gekend te worden door een ander en echt gezien of geaccepteerd te worden voor wie je bent.’ 

Kortom, het verlangen naar liefde dooft nooit uit, hoe ongemakkelijk het soms ook kan voelen om weer te daten en verliefd te worden. Verliefdheid is misschien wel een eeuwenoud fenomeen, maar nog altijd springlevend, ongeacht de leeftijd.