Hoe kun je liefde beïnvloeden? Zo maak je van je date je geliefde!

Roos van Ginkel | zaterdag 01 april 2023

Daten. Een super spannende en leuke periode, maar soms ook onzeker. Ben je al een tijd met één iemand aan het afspreken? Heb je wellicht al wat gevoel voor die persoon? Dan is dit, zeker voor mensen die naar zekerheid hunkeren, een moeilijke periode. Want wat nou als de ander opeens de stekker eruit trekt en jij achterblijft met gevoelens? Niemand die dat wil, that’s for sure! Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je om liefde te beïnvloeden. Daarnaast zorgen deze tips ervoor dat je date je geliefde wordt.

1. Probeer de ander niet te claimen

Daten, iedereen doet het op zijn eigen tempo. Waar de een nog twijfels heeft, kan het zijn dat de ander al zeker weet dat jij ‘the one’ bent. Je komt er vanzelf achter of iemand een ander tempo heeft dan jij. Weet wel dat als de ander langzamer gaat, minder gepassioneerd is of bedachtzamer is dit meer zegt over verschil in persoonlijkheid dan over jullie band. Ga jij al sneller? Zorg dan dat je de ander niet probeert te claimen. Hoe harder jij probeert de ander te claimen, hoe meer je die persoon wegduwt. Daarom moet je juist proberen rustig aan te doen en je onafhankelijk op te stellen. Dit zal ervoor zorgen dat je potentiële partner jou juist meer zal willen leren kennen. Reversed psychology noemen we dat!

2. Soms is gevoel even weg, dat is niet erg

Verliefdheid kan voelen als een verslaving. Een ó zo intens en fijn gevoel. Zoals wij wel eens eerder hebben beschreven komt dit door de chemische processen in je brein. Helaas kan je brein deze staat van verliefdheid niet constant vasthouden, dat zou je letterlijk uitputten. Af en toe is het gevoel daarom wat minder. Veel mensen zien dit als een slecht teken, maar dat is het niet. Maak je niet druk als er ongeïnspireerde momenten en twijfels van jezelf of de ander zijn. Deze mindere momenten bieden juist de mogelijkheid tot rust en verdieping. Dat geeft jullie weer een kans om meer vertrouwd met elkaar te raken en elkaar op nieuwe manieren te leren kennen. Als gevoel uitblijft, is dat natuurlijk ook een antwoord. Maar als het terug blijft komen, hoef je je niet druk te maken. Dalen zorgen ervoor dat je pieken intenser ervaart.

3. Zoek niet constant naar bevestiging

In de liefde zoeken we af en toe allemaal naar bevestiging. Dat is logisch. Echter, als mensen twijfelen aan wat de ander voor ze voelt, hebben ze behoefte aan meer bevestiging. Dit kan zich uiten in vragen als: Waarom kijk je verveeld naar mij? Waarom reageer je niet gelijk op mijn berichten? Waarom doe je zo kortaf tegen mij? Deze vragen kunnen de ander afschrikken en daardoor zal je potentiële partner waarschijnlijk nog minder bevestiging geven. Dat zorgt ervoor dat je waarschijnlijk nog meer gaat twijfelen en nog meer hunkert naar bevestiging, een vicieuze cirkel dus. Je voelt je steeds afhankelijker van wat de ander van je vindt en dat zorgt ervoor dat je onzeker overkomt en dat maak je minder aantrekkelijk. Onze tip: jij bent de enige die deze cirkel kan doorbreken. Zoek afleiding, ga sporten of bel met een vriend. Onthoud: what’s meant to be will be!

4. Ken je eigen grenzen

Het mooie aan verliefdheid is dat je grenzen vervagen. Zo onderneem je misschien dingen die je normaliter nooit zou doen. Misschien doe je samen een wijnproeverij, terwijl je niet van wijn houdt. Of je gaat samen op salsadansles, terwijl je nooit danst. Nou zijn dit voorbeelden die je leven kunnen verrijken en weinig kwaad kunnen. Maar als jij stelselmatig je eigen grenzen en behoeften negeert, kan een beginnende relatie gemakkelijk scheefgroeien. Veel relaties komen later in de knel omdat een van de partners in een later stadium de grenzen alsnog probeert te herstellen. Daarom is het belangrijk om voor je een relatie in gaat te weten waar je grenzen liggen en wat jij belangrijk vindt in een relatie. Mensen die duidelijk aangeven wat ze willen, worden in de ogen van hun potentiële partner aantrekkelijker gevonden dan mensen die hun eigen behoeften negeren. Win, win dus! Strenge grenzen leiden daarentegen tot een gebrek aan connectie en vertrouwen. Zoek daarom samen naar een middenweg. Soms kan buiten je comfortzone gaan verrijkend zijn maar doe dit niet constant ten behoeve van de ander. 

5. Wees eerlijk, maar niet té

Hoewel we net pleiten voor het feit dat je je onafhankelijk moet opstellen, neemt dat niet weg dat communicatie erg belangrijk is. Als je gevoel hebt, wees dan eerlijk naar de ander. Het is namelijk niet erg als jij al meer voelt. Het siert je juist als je dat erkent en uitspreekt. Desalniettemin is het wel goed om een kleine nuance aan te brengen tijdens dit gesprek. Simpelweg aangeven dat je de ander een mooi en leuk mens vindt is anders dan een smeekbede naar wederzijdse liefde. Dat laatste moet je natuurlijk nooit doen, want ook dat zal de ander afschrikken. Daarom is ons advies, blijft bij jezelf, push de ander niet maar wees wel eerlijk over je eigen gevoel. Hoor ik hier weer iets over grenzen?

Kortom, om liefde te beïnvloeden moet je een aantal dingen doen: communiceer over je gevoel maar probeer de ander niet te claimen. Verleg je grenzen, maar doe dit niet te vaak. Bepaal voor het daten wat je zoekt in een relatie, uit dit naar de ander, maar houd niet te strak vast aan je ideaal. Tot slot, het is niet erg als de verliefdheid soms iets minder is, daardoor ervaren we de pieken juist beter. Oh ja en zoek niet constant naar bevestiging want je bent one of a kind. Er loopt iemand op deze aardbol rond die dat inziet. Onze laatste tip: geniet! Ondanks dat deze periode misschien wat onzeker aanvoelt, is het wel een bijzondere periode, waarin je veel over jezelf kunt leren en waarin je wellicht échte liefde zult vinden.