Gevormd door de Liefde: Hechtingsstijl

Merel Nijman | woensdag 03 november 2021

Ga je er vol voor of houd je in relaties eigenlijk altijd een oog op de nooduitgang? Dat heeft alles te maken met je hechtingsstijl. Lang werd gedacht dat de niet meer kunt veranderen maar recent onderzoek bewijst het tegendeel. Wij leggen je in deze blog uit wat hechtingsstijl is en hoe je dit kunt veranderen!

Verliefdheid gaat snel over

Het komt bij verschillende mensen voor dat als ze een relatie hebben, ze al vrij snel merken dat de verliefdheid over gaat. De verliefdheid en het verlangen naar de ander maken dan plaats voor een benauwd gevoel. In de eerste weken kan je niet genoeg krijgen van iemand, maar dit verandert al snel in meer tijd en ruimte willen. Er volgen dan ingewikkelde gesprekken, ruzies en er zijn mensen die de relatie dan alweer snel verbreken. Als je dan een relatie verbreekt voel je naast opluchting ook verdriet en een knagend gevoel van twijfel. Je vraagt je dan steeds vaker af heb ik last van bindingsangst?

Bekend gevoel

Decennialang gingen psychologen ervan uit dat we in onze jeugd een bepaalde attachment style– oftewel hechtingsstijl of liefdesstijl- ontwikkelen onder invloed van de relatie met onze ouders en dat die hechtingsstijl de patronen van onze relaties blijvend bepaald. Dus de wijze waarop je ouders met je omgingen als baby en kleuter zou een bepalende invloed hebben op je identiteitsvorming en romantische verwachting. Dit is een behoorlijk moedeloos bericht voor de 50% mensen die volgens de wetenschap onveilig gehecht is. En de mensen die onveilig zijn gehecht die zoeken nou precies ook zulke mensen op. Dan vind je wel een bekend gevoel maar geen geluk in de liefde..

Veranderlijk

Maar het goede nieuws is dat de hechtingstheorie deels achterhaald is. Steeds meer studies laten zien dat onze hechtingsstijl veel dynamischer is dan oorspronkelijk gedacht werd en dat het door veel meer verschillende mensen en situaties wordt beïnvloed. Volgens sociaal psycholoog Pieternel Dijkstra, zorgt je hechtingsstijl wel voor bepaalde neigingen maar is die niet alles bepalend voor het gedrag in je liefdesleven. Gezonde volwassen vriendschappen en loyale romantische partners kunnen je hechtingsstijl net zo zeer positief beïnvloeden als de vroegere interactie met je ouders. Andersom kunnen ervaringen als gepest worden (op het werk), een nare relatie of traumatische break-up je liefdesstijl juist angstiger maken. 

Ervaring 

‘Ik kom in mijn praktijk veel mensen tegen die vasthouden aan een ouderwetse, statische manier van denken over hechtingsstijlen.’ zegt Dijkstra. Die wijzen naar elkaar en zeggen: ‘Hij is onveilig gehecht, want hij trekt zich steeds terug.’ of: ‘zo ben ik nu eenmaal.’ Dat is niet behulpzaam. Waar het om gaat, is dat je jezelf durft te zijn in een relatie en de ander accepteert zoals hij of zij is. Zolang je maar blijft communiceren met elkaar! Blijf niet wijzen op die hechtingsstijl, maar vraag jezelf af: wat kan en wil ik daarmee? ☺