Een oogje op iemand? 

Lotte Ditzel | maandag 04 december 2017

Een oogje op iemand? 

Wie nog deze feestdagen met een leuke, nieuwe vlam aan de kersttafel wil zitten, moet er natuurlijk voor zorgen dat de vlam zo snel mogelijk in de pan slaat! Heb je je oog al op een vurig exemplaar laten vallen, houdt hem of haar dan goed ín het oog tijdens jullie eerste date. Dit verhoogt namelijk je kansen dat er een vonk overspringt en jouw kerstwens je nog een keer wil zien. Hoe? Lees mee hieronder.

Van eerste naar tweede date

Het is algemeen bekend dat mensen zich vaak niet zozeer herinneren wat je tegen hen hebt gezegd, maar eerder wat voor een gevoel je hen gaf. Zo ook bij daten. Onderzoek wijst uit dat de eerste indruk die je maakt op een date van verschillende factoren afhankelijk is, met als belangrijkste: het gevoel dat je de ander geeft. Voorafgaand aan een eerste date denk je misschien exact te weten wat je zoekt, Finckel & Eastwick (2008) lieten in hun onderzoek echter zien dat daters vaak een verkeerde inschatting hebben van waar ze naar op zoek zijn. Er is een verschil in wat je meent boeiend te vinden en wat daadwerkelijk indruk op je maakt. Niet geheel verrassend lijken mannen vooraf in de veronderstelling te zijn dat fysieke aantrekkelijkheid een prioriteit voor hen is en hechten vrouwen het meeste belang aan de status van een man. Toch blijken deze voorkeuren geen duidelijke voorspellers voor een eventuele vonk. Wat daarentegen wèl een belangrijke indicator schijnt te zijn voor een vervolgdate, is een gezonde dosis interesse in de ander en niemand anders dan de ander.

Alleen oog voor jou

In de onuitputtelijke bron van dating apps, waar mensen soms verworden tot eenheidsworst, kan oprechte aandacht van een ander je schijnbaar binnen no-time omtoveren in een hotdog speciaal. Je voelt je uniek en bijzonder. Finkel & Eastwick stellen dan ook, dat een niet te onderschatten onderdeel van romantische aantrekkingskracht, een bovengemiddelde mate van oprechte interesse in de ander is. In hun onderzoek kijken ze naar mensen met een exclusieve, wederkerige interesse, waarmee ze twee personen, die een unieke interesse in elkáár hebben, omschrijven. Hun studie laat namelijk zien dat potentiële liefdespartners meer geïnteresseerd zijn in elkaar als de ander exclusief geïnteresseerd is in hen. Dit in tegenstelling tot wanneer iemand meer dan gemiddelde interesse toont in iedereen die hij/zij ontmoet. Laatstgenoemde kan zelfs een regelrechte afknapper zijn, aangezien deze non-selectiviteit riekt naar wanhoop.

Speeddaten

Voor hun onderzoek wendden Finkel & Eastwick zich tot het zogenoemde speeddaten. Tijdens dit proces ben je nog het meest objectief over de ander, in vergelijking met een aantal uren of afspraakjes verder, waarop je misschien al door een roze bril kijkt of iemand mogelijk zelfs geen blik meer waardig keurt. Ze onderzochten zeven speeddate sessies, waarbij alle dates 4 minuten duurden. Na elke ontmoeting gaven de deelnemers aan of ze de betreffende persoon nog een keer zouden willen ontmoeten door met ja/nee te antwoorden. De niet kieskeurige personen werden eruit gefilterd op basis van de vraag: “Met welk percentage van iedereen die hier vandaag is, zal deze persoon nóg een keer op date willen volgens jou?” Zoals verwacht onderstreepte het onderzoek de chemie tussen twee mensen die eerder ontstaat, wanneer ingegeven door unieke aandacht van de ander. (a.k.a exclusieve, wederkerige interesse). Niet voor niets zeggen ze dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Daarnaast benadrukte het hoe de eerste minuten van de ontmoeting hierbij al cruciaal kunnen zijn.

For your eyes only

De (onbewuste) waarneming van deze exclusieve, wederkerige interesse tussen twee individuen zou moeten doorschemeren in het gesprek met elkaar tot aan de (tussentijdse) observaties. Kortom, gedurende een date in al haar facetten. Een onverwachtse ontdekking daarbij is die van Marisa T. Cohen (2016). Zij ondervond hoe gesprekken zich tijdens succesvolle, eerste dates vaak op de vrouw concentreren. Beiden seksen spraken achteraf van een diepere connectie als de vrouw het onderwerp van gesprek was tijdens de date en de man daarop begrijpend reageerde (niet te verwarren met becommentariëren). Tenslotte bleek, geheel in lijn der verwachting, het praten over een ex door mannen voor vrouwen uit den boze, waarmee de bevinding van Cohen, dat vrouwen blijkbaar graag over zichzelf willen praten bij een eerste date, nogmaals werd benadrukt.

Voordat je nu tijdens al je dates jouw exclusieve, wederkerige aandacht vestigt op de exclusieve, wederkerige aandacht van de ander, let er dan niet alleen op of jij het enige bloempje bent dat hij/zij water geeft (want als de klimop naast je ook besproeid moet worden, ben je wellicht bij een ander beter af) maar kijk daarnaast vooral ook of deze exclusieve, wederkerige aandacht van het soort is dat jou in bloei zet. Immers ook tussen de mooie bloemen groeien brandnetels.