Sta jij er wel eens bij stil hoe goed je je voelt nadat iemand je een compliment heeft gegeven? Complimenten maken gelukkig. Ze zijn de smeerolie van elke relatie. Maar waarom werken complimenten geven en krijgen zo goed? In het boek De Geluksroute wordt uitgelegd waarom complimenten zo goed werken en welke complimenten juist averechts werken. Wij hebben hierover een blog geschreven!
Waarom werken complimenten?
Complimenten krijgen en geven werkt altijd. De ander verzacht erdoor en iedereen klaart ervan op. Je voelt je ook meer gewaardeerd en daardoor bespreek je ook makkelijker dingen. Ook versterken complimenten je zelfbeeld en wordt het centrum van je brein geactiveerd waar dopamine wordt aangemaakt, wat een goed gevoel veroorzaakt. Een compliment ontvangen haalt het beste in je naar boven. Door een compliment te geven krijg je bovendien ook meer oog voor de goede kanten van de ander, en dus word je daar zelf ook blijer van. Toch zijn mensen vaak geneigd om negatieve dingen eerder te benoemen.
Het brein
Ons brein is bijzonder goed in het opslaan van negatieve woorden of gedrag, die hebben een veel grotere en langere impact dan complimenten. Wist je dat tegenover ieder negatieve opmerking, elk verbeterpunt of puntje van kritiek, vijf(!) complimenten moeten staan om die verhouding weer een beetje recht te trekken? Een krasje op de relatie dat ontstaat door negatieve feedback kan lang blijven zitten, zeker als daar niks tegenover staat. In een liefdesrelatie is dit zelfs 1 op 8! Jouw partner heeft dus acht compensatie complimentjes nodig als je weer eens tegen hem/haar hebt gesnauwd. Dit lijkt misschien overdreven, maar wie krijgt er ooit genoeg van complimentjes?
Niet oprechte complimenten
Complimenten geven is dus altijd een goed idee, mits ze oprecht zijn. Echter, er zijn ook complimenten die dat niet zijn en dus werken ze ook niet. Een ander voelt dat en dan werkt een compliment zelfs averechts.
1. Voor-wat-hoort-wat-complimenten: complimenten waarvoor iets wordt terugverwacht.
“Je kunt zo goed schrijven, wil je deze mail opstellen?” of “Jij bent zo goed met klanten, wil je deze vervelende vent terugbellen?” Hierdoor geef je iemand het gevoel dat er na elk compliment iets wordt terugverwacht.
2. Nep-complimenten: complimenten die met iets positiefs beginnen, maar gevolgd worden door een negatieve ‘maar’. Dus denk hierbij aan: “Je bent erg knap, voor een dik persoon”. Of “Wat kan jij goed schrijven, ook al is het slordig en uitgebreid.
Oprechte complimenten
Er zijn verschillende soorten oprechte complimenten: voorwaardelijke en onvoorwaardelijke. Een voorwaardelijk compliment is over iemand zijn gedrag. Dus: “wat goed dat je zoveel tijd in deze presentatie hebt gestoken”. Of “Wat fijn dat je iets lekkers hebt meegenomen voor me”. Er zijn ook onvoorwaardelijke complimenten, deze gaan meer over iemands zijn en niet alleen over gedrag. Dus: “Wat ben ik toch dol op je”. Of “Wat fijn dat je er bent”. Dan heb je ook nog ‘hidden treasures’ en ‘gebaande paden’. Een gebaande paden compliment heeft iemand al vaker gehoord. De ontvanger voelt zich heus gevleid, maar hoort niks nieuws. Complimenten over dingen waarvan de ander zich niet bewust was, de hidden treasures, doen veel meer! Bijvoorbeeld “Wat ben jij een ontzettend creatieve denker” of “Wat kun jij levendig vertellen”. Dus we zouden iedereen op het hart willen drukken: geef complimenten. Zo veel mogelijk. Zoek de hidden treasures! ☺