BINDINGANGST?

Lotte Ditzel | maandag 26 september 2016

Een nachtmerriescenario voor iedereen die verliefd is: je hebt een relatie, zit op een grote roze wolk en bent gelukkiger dan ooit. Het gaat zelfs zo goed, dat je stiekem al aan het dromen bent over de volgende stap: samenwonen. In je hoofd ben je een nieuwe bank aan het uitzoeken en in de bouwmarkt heb je al een paar verfstalen met allerlei frisse kleurtjes meegenomen. Je kunt niet wachten tot het eindelijk zo ver is, maar er is een probleem: elke keer als je het onderwerp samenwonen aansnijdt, zie je het zweet uitbreken bij je lief en wordt het gesprek snel op een ander onderwerp gebracht. Jij begrijpt het niet, jullie zijn toch zo verliefd en alles lijkt op rolletjes te lopen, waarom is de ander dan niet klaar voor de Grote Stap? Ligt het aan jou? Loop je te hard van stapel? Of is dit een teken dat je partner eigenlijk helemaal geen toekomst met jou voor zich ziet?

Bovenstaande scenario’s zijn natuurlijk allemaal mogelijk. Maar misschien kan het gedrag van je geliefde worden verklaard door een dieperliggende oorzaak, zoals bindingsangst. Bindingsangst is een psychische stoornis die vaak voorkomt uit traumatische gebeurtenissen in het verleden, vaak al in de vroege jeugd. Ben je bijvoorbeeld als kind verwaarloosd of mishandeld, dan kun je daar op latere leeftijd nog last van hebben in de zin dat je intieme relaties als problematisch gaat ervaren. Intimiteit wordt dan geassocieerd met de pijnlijke gebeurtenissen uit je jeugd, waardoor je uit zelfbescherming partners op afstand zult gaan houden. De angst om te binden is meestal diepgeworteld, waardoor je terug zult moeten gaan naar vroeger om het probleem op te lossen. Een deskundige kan je hiermee helpen.

Daarnaast kan bindingsangst veroorzaakt worden door het meemaken van een traumatische break, zowel in je eigen liefdesleven als bijvoorbeeld die van je ouders. Voor mensen met bindingsangst weegt de angst om afgewezen te worden en een dierbare te ‘verliezen’ vaak zo zwaar dat ze liever geen relaties aangaan. Ook hier geldt dat een deskundige je kan helpen om dit trauma van vroeger te verwerken, waardoor de angst om je te binden zal afnemen.

Maar er hoeft natuurlijk lang niet altijd sprake te zijn van bindingsangst. Bij het aangaan van een nieuwe relatie wordt een verbindingsproces in werking gezet. Dat is een proces dat enige tijd duurt, en niet van de een op andere dag is afgerond. Hoe lang het precies duurt, is ook weer afhankelijk van de persoon in kwestie. Het kan dus zijn dat jij het liefst al volgende week tuinmeubels gaat uitzoeken op de woonboulevard, terwijl bij de enkele gedachte daaraan al rode vlekken in de nek van je geliefde verschijnen. Geen reden voor paniek: het kan gewoon zijn dat de ander nog in het verbindingsproces zit. Je kunt dan niets anders doen dan dat te respecteren, iedereen mag en moet dat op zijn eigen tempo doen.

Hoe weet je nu of bindingsangst de verklaring is voor het uitstelgedrag van je partner? Er is maar een manier om erachter te komen: praat met elkaar. Hopelijk wordt het dan duidelijk of de ander er gewoon nog niet klaar voor is, of dat er een dieperliggend probleem is. Maar in alle gevallen geldt dat je elkaar tijd en geduld moet gunnen.